default-image

1453: Η Πόλις εάλω

1453: Η Πόλις εάλω

Στις 29 Μαΐου του 1453, οι Οθωμανοί κατακτούν την Κωνσταντινούπολη: Μετά από σκληρή πολιορκία, ο στρατός του Μωάμεθ του "Πορθητή" εφορμεί στην Πόλη και την καταλαμβάνει.

Νωρίτερα, ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε απορρίψει υπερήφανα τις προτάσεις συνθηκολόγησης των Οθωμανών.

Ο ίδιος ο αυτοκράτορας έπεσε νεκρός, υπερασπιζόμενος ηρωικά την Πόλη και το λαό της. Αμέσως μετά την Άλωση, οι Τούρκοι λεηλατούν την Κωνσταντινούπολη, ενώ το βράδυ της 29ης Μαΐου, ο Μωάμεθ εισέρχεται πανηγυρικά στην Αγιά Σοφιά και προσεύχεται στον Αλλάχ...

Βίος και Πολιτεία του Τζον Κένεντι

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, στις 29 Μαΐου του 1917, γεννιέται στη Μασσαχουσέτη ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο Κένεντι ήταν ιρλανδικής καταγωγής και ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το 1940 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Ναυτικό. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Πολιτεία της Μασαχουσέτης, ενώ το 1953 εκλέχτηκε γερουσιαστής της ίδιας Πολιτείας. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παντρεύεται τη Ζακλίν Μπουβιέ με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Το Νοέμβριο του 1960, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος: Ο Κένεντι επικρατεί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Ρίτσαρντ Νίξον και γίνεται ο νεαρότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί προεδρίας του έγινε μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης των φυλετικών διακρίσεων, κυρίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ωστόσο, επί προεδρίας Κένεντι έλαβε χώρα και η "κρίση των πυραύλων", με αφορμή τον εντοπισμό σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας το Νοέμβριο του 1963.

1985: Η τραγωδία του Χέιζελ

Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια, λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στις 29 Μαίου του 1985 θα γινόταν στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών ο τελικός του 30ου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης ανάμεσα στην ιταλική Γιουβέντους και την αγγλική Λίβερπουλ.

Οι «μπιανκονέρι» θα διεκδικούσαν το πρώτο βαρύτιμο τρόπαιο στην ιστορία τους σε αντίθεση με τους «κόκκινους» που είχαν ήδη κερδίσει τέσσερις φορές την κούπα.

Οι Ιταλοί κατέκτησαν τελικά το παρθενικό τους Κύπελλο Πρωταθλητριών, με 1-0 (Μισέλ Πλατινί). Ωστόσο, ο εν λόγω τελικός έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, καθώς λίγο πριν την έναρξή του σημειώθηκαν τρομερά επεισόδια τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 39 φιλάθλους.

Περίπου μισή ώρα πριν τη «σέντρα», οπαδοί της Λίβερπουλ που βρίσκονταν στις εξέδρες, παραβίασαν το κιγκλίδωμα που τους χώριζε από αυτούς της Γιουβέντους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι. Δεκάδες άνθρωποι συνθλίφτηκαν και ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα εκτός από τους 39 νεκρούς να έχουμε και περισσότερους από 600 τραυματίες.

Τριάντα δύο από τα θύματα ήταν Ιταλοί και φίλοι της Γιουβέντους, 4 ήταν Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός. Λόγω της υπαιτιότητας των οπαδών της Λίβερπουλ για την τραγωδία, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός όλων των αγγλικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια (έξι χρόνια για τους "κόκκινους"). Αναφορικά με το στάδιο Χέιζελ, μετά το πολύνεκρο μακελειό, ανακατασκευάστηκε, ενώ υπέστη και πολύ μεγάλες βελτιωτικές αλλαγές.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News