Ειδήσεις

Απελευθερώνουν αρπακτικά πουλιά στον Ομαλό

Με απελευθέρωση πτηνών, επίδειξη της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά θα γιορτάσουν φέτος το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Π.Κ.-ΜΦΙΚ) και οι συνδικαιούχοι εταίροι των προγραμμάτων LIFE την Πανευρωπαϊκή Ημέρα για το Δίκτυο Natura 2000 και την επέτειο συμπλήρωσης 25 χρόνων από την έναρξη του Προγράμματος Life.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει το γεγονός με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπηρεσίες, φορείς και ΜΚΟ που υλοποιούν προγράμματα Life συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή, διοργανώνοντας ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό.

Ειδικά για το 2017, η γιορτή είναι διπλή. Εκτός της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για το Δίκτυο Natura 2000, συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την έναρξη του Προγράμματος Life και την έγκριση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή 21 Μαΐου στον Ομαλό Χανίων, με συνδιοργανωτές το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης-Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, την Α' Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου και το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Υποστηρικτές-χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Ίδρυμα "Α. Γ. Λεβέντης" και η ΑΝΕΚ Lines. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στο καταφύγιο της Γρε Λέσκας και στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαμαριάς, στο Ξυλόσκαλο.

Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή των Λευκών Ορέων, να απολαύσουν την απελευθέρωση αρπακτικών πουλιών, να συναντήσουν από κοντά την Καρίνα και την Ντάικα, τους δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα και δουλεύουν στο νησί από τον Αύγουστο του 2016, να ενημερωθούν εκτενέστερα για τη θετική συνεισφορά του Δικτύου Natura 2000 στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες και να μάθουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της διοίκησης και των πολιτών απέναντι στη φύση και στους φυσικούς πόρους.

Ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μαγευτικές εικόνες διάσημων αλλά και λιγότερο γνωστών περιοχών του νησιού, παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ "Natura 2000. Ζωή για όλους" και την έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Σχόλια