Ειδήσεις

Πότε απεργούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Μαΐου ανακοινώνει το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ως «αγωνιστική απάντηση στην Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τα μέτρα», σύμφωνα μες την ανακοίνωσή τους.

Τα νέα μέτρα, όπως και όλα τα προηγούμενα, ψηφίζονται και εφαρμόζονται για λογαριασμό της εργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό να θωρακίσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε ένα «περιβάλλον» που θα τους προσφέρει πιο φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, μεγαλύτερες εισφορές και περισσότερες φοροαπαλλαγές με «επενδυτικά» κίνητρα.

Παράλληλα, η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση - τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους - δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία.

Το περιεχόμενο της "αξιολόγησής" τους, ουδεμία σχέση έχει με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν άγρια φοροληστεία που αφαιρεί έναν ακόμα μισθό από τις τσέπες μας εξαϋλώνοντας το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, το νέο τσεκούρι στις χιλιοχτυπημένες συντάξεις, το μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, τον κόφτη για τις λαϊκές οικογένειες να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία κλπ.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι για λογαριασμό των οποίων η κυβέρνηση κάνει τη βρώμικη δουλειά. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, που περήφανα προβάλλουν! Μια ανάπτυξη που φέρνει όλο και περισσότερες απώλειες για τους εργαζόμενους, που δε χωρά τις σύγχρονες ανάγκες τους, που «προσφέρει» μερικά ψίχουλα για την «ακραία φτώχια», όπως την ονομάζουν, και αυτά υπό αίρεση.

Το αντίκτυπο των μέτρων και των προηγούμενων μνημονίων εδώ και χρόνια το ζουν οι υγειονομικοί και οι ασθενείς. Βλέπουν κατάματα ποιο είναι το μοντέλο της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης, της πρόσβασης του λαού μας στο υγειονομικό σύστημα που με θρασύτητα συνεχίζουν και αναφέρουν.

Είναι ανάπτυξη και η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας που πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, στην ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και το χαράτσωμα των ασθενών στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις με ασθενείς πελάτες και εργαζόμενους φτηνούς - πολυεργαλεία.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο, πως δήθεν προχωρά με τον «εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των δαπανών», στη βελτίωση των παροχών στην Υγεία - Πρόνοια και φάρμακο. Ζητάει μάλιστα και επιβράβευση από το λαό για την προσαρμογή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις όταν μάλιστα οι παροχές είναι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα. Από το 2009 έχουν αποχωρήσει 23.000 υγειονομικοί και έχουν προσληφθεί κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία έχουν στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί, από 23 δις ευρώ το 2009 σε 8,4 δις ευρώ το 2015.

Με αυτόν τον τρόπο συνεχώς επιδεινώνεται η άθλια κατάσταση της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας με προσωπικό που δεν κοστίζει στο κράτος αφού πληρώνεται από τα έσοδα των ίδιων των μονάδων, δηλαδή από δαπάνες κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και απευθείας πληρωμές των ασθενών και με μειωμένα δικαιώματα από το καθεστώς της προσωρινής και εναλλασσόμενης εργασίας.

Η προσπάθεια που καταβάλλει και αυτή η κυβέρνηση είναι να προσαρμόσει την λειτουργία του νοσοκομείου στην λογική της ανταποδοτικότητας και της προσέλκυσης ασθενών - πελατών με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η κανονικότητα που αναφέρει το υπουργείο και τα σόου εντός και εκτός βουλής που στήνονται γίνονται για να κρύψουν ότι και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει στα χνάρια των προηγούμενων.

Το ανθρώπινο δυναμικό στο νοσοκομείο έχει αποψιλωθεί. Στο ΠαΓΝΗ το 2016 υπήρξαν 20 διορισμοί και 21 αποχωρήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει και κρατάει σε ομηρία τους εργαζομένους στην Παιδοψυχιατρική και τους επικουρικούς εργαζομένους. Τέλος του 2017 απολύει τους 138 εργαζομένους στην καθαριότητα και την σίτιση και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Τα "παράλληλα" ή "αλλότρια καθήκοντα" και οι διπλοβάρδιες πάνε σύννεφο (ενδεικτικά υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με 1 ρεπό ή συνεχόμενα 16 ώρες ή και 24 με την ευθύνη και την προτροπή της διοίκησης), κάθε νοσηλευτής έχει στην ευθύνη του 40 - 60 αρρώστους, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις απλώνονται ταχύτατα σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις θέσεις.

Παράλληλα, η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη στο 1/3 (σε σχέση με το 2009). Ήδη η φαρμακευτική δαπάνη φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

ΤΩΡΑ πρέπει να δώσουμε την απάντηση που πρέπει στην κυβέρνηση και στα νέα βάρβαρα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει στη βάση της συμφωνίας της με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους περιβόητους «θεσμούς».

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτήν την κατάσταση! Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της απεργίας στις 17 του Μάη, να είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε και νωρίτερα, σε οποιοδήποτε αιφνιδιασμό επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια