Ειδήσεις

Νέα απειλή για την αγορά ακινήτων: Προϋπόθεση η εξόφληση ΤΑΠ

Με φόντο τη δραματική μείωση των αγοραπωλησιών και στην Κρήτη, ένα ακόμη εμπόδιο στην όλη διαδικασία φαίνεται να μπαίνει με τη βούλα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επαναφέρει τη βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο επίμαχος σχεδιασμός της κυβέρνησης προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους των συμβολαιογράφων αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων καθώς όπως επισημαίνουν, το εν λόγο πιστοποιητικό θα το λαμβάνουν μόνο όσοι δεν οφείλουν προς τους δήμους ή έχουν τακτοποιήσει τις υπέρογκες οφειλές τους, όπως για παράδειγμα, τα πρόστιμα αυθαιρέτων.

Πρόκειται μάλιστα για ένα έγγραφο που καταργήθηκε το 2014 σε μια προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για συμβολαιογραφική πράξη σε 22.

Είναι ασύλληπτος και συνεχώς διογκούμενος ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Με το ίδιο υπόμνημα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη στις επιφάνειες που τακτοποιούνται πολεοδομικά.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια