Ειδήσεις

Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: Κύτταρο πολιτισμού για την Κρήτη -video

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου αποτελεί ένα κύτταρο πολιτισμού για την πόλη στην οποία στεγάζεται, για την κατεξοχήν πόλη των «Γραμμάτων και Τεχνών», αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, καθώς οι καινοτομίες που διαθέτει είναι ικανές να προάγουν τη γνώση σε ολόκληρο το νησί.

Η πολύχρονη ιστορία της

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, εδώ και 64 χρόνια, συνεχίζει την παράδοση που έχει η πόλη στα γράμματα και τις τέχνες... Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η πρώτη προσπάθεια λειτουργίας της ανάγεται στο 1887, όποτε και ιδρύθηκε ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου.  Η Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου αριθμούσε πάνω από 3.000 τόμους, στους οποίους περιλαμβανόταν μέρος της βιβλιοθήκης του επισκόπου Ρεθύμνης Ιωαννικίου, καθώς και περίπου 700 τόμοι που δώρισε στην «Κοινότητα της Πόλεως Ρεθύμνης» μια σπουδαία προσωπικότητα, ο Ρεθυμνιώτης ευπατρίδης Εμμανουήλ Βυβιλάκης.

Όταν ο Σύλλογος διαλύθηκε, τα βιβλία περιήλθαν στην κυριότητα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ρεθύμνης, η οποία όμως ουδέποτε λειτούργησε και έτσι παρέμειναν σε μπαούλα μέχρι το 1846, όταν ιδρύθηκε η Πνευματική Εστία Ρεθύμνου, όποτε και αποτέλεσαν τον πυρήνα της βιβλιοθήκης. Η οικονομική δυσχέρεια της Εστίας την εξώθησε το 1952 να απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας, όποτε και η βιβλιοθήκη έγινε «Δημόσια», αποτελώντας - μέχρι και σήμερα - τη μοναδική Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Κρήτη.

Τα βιβλία, πλέον, είχαν και επίσημη στέγη στο ερειπωμένο Παρθεναγωγείου της πόλης, εκεί δηλαδή που βρίσκονταν μέχρι και πριν από λίγους μήνες, προτού μεταφερθούν στο ολοκαίνουριο, υπερσύγχρονο, τριώροφο κτήριο στην οδό Μπίρη 6, λίγα μέτρα μακριά από την παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Άλλη μια μοναδικότητα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου αποτελεί το γεγονός ότι είναι «Κεντρική», όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην «καρδιά» της Κρήτης, αλλά γιατί, εδώ και 45 χρόνια, μέσω των δύο κινητών βιβλιοθηκών που διαθέτει, μεταφέρει τη γνώση από τη μία άκρη του νησιού ως την άλλη.

Ένα Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Κρητικού Πολιτισμού «γεννιέται» στη Βιβλιοθήκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, διαθέτει τόσο τις απαραίτητες υποδομές, όσο και το υλικό, ώστε να δημιουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Κρητικού Πολιτισμού. Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι οι νέοι επιστήμονες να «βγουν» από τη η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, αλλά και οποιοσδήποτε επιθυμεί να μελετήσει τον Κρητικό Πολιτισμό να μπορεί να το κάνει στον τρίτο όροφο του νέου κτηρίου, έως ότου το διαθέσιμο υλικό να ψηφιοποιηθεί και να παράσχετε σε όλους.

Το νέο «πρόσωπο» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου

Έχοντας διανύσει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία, προάγοντας το βιβλίο και συνεπακόλουθα τον πολιτισμό, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης του Ρεθύμνου, άνοιξε και επίσημα τις πύλες της, στα «θυρανοίξια», που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 31 Μαρτίου, με μία ιδιαίτερη εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Ρεθύμνου και σαν ανθρώπινη «αλυσίδα» μετέφεραν, συμβολικά, το «Χρονικό μιας Πολιτείας» του Παντελή Πρεβελάκη, από το παλιό κτήριο στο καινούριο. Μάλιστα, δεν ήταν τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς ο Μάρτιος είναι συνδεδεμένος με το θάνατο αλλά και το σπουδαίο έργο του Ρεθυμνιώτη λογοτέχνη, Παντελή Πρεβελάκη. Ενώ, τα επίσημα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν με την άφιξη του αναμενόμενου εξοπλισμού.

Το νέο «πρόσωπο» της βιβλιοθήκης είναι φιλικό, φωτεινό, ελκυστικό και λειτουργικό, διαθέτοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κέντρου σε κάθε όροφό της, ένα σύγχρονο κέντρο πληροφόρησης, αλλά και μια πλούσια συλλογή που αριθμεί πάνω από 200.000 τόμους βιβλίων, 1.500 τίτλους περιοδικών και  καλύπτει ευρεία θεματολογία για μεγάλους, αλλά και μικρούς.

Ρεπορτάζ: Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια