default-image

Συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

Οικονομία
Συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» επιτεύχθηκε στο σημερινό Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β' αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες. «Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει, δίχως να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως διευκρίνισε άλλωστε, «οι θεσμοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα». Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:

• 1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις

• 1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «μπορούν να νομοθετηθούν εκ των προτέρων» επαναλαμβάνοντας βέβαια, ότι «η υλοποίηση τους θα είναι σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στη συμφωνία, ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία σ' όλα αυτά τα ζητήματα αν δεν συναινούσε και το Ταμείο».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή συνεδρίαση «δεν συζητήσαμε τον δημοσιονομικό δρόμο μεσοπρόθεσμα» και συμπλήρωσε πως «υπήρξε μία συνάντηση την Τρίτη, σχετικά με τις λεπτομέρειες και τα αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα, η οποία μας επέτρεψε να έρθουμε σε συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς γιατί δεν δόθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι ποτέ δεν δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι εύκολο να το πει κανείς.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος γιατί να μην επιστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όμως επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που το αφήνει στους θεσμούς.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο και για πρακτικό ζήτημα, λέγοντας ότι πρέπει να δούμε τα προγράμματα των δύο πλευρών και τις αργίες που υπάρχουν.

Επανέλαβε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα σημαντικά ζητήματα, σημείωσε όμως ότι και οι μικρές λεπτομέρειες είναι σημαντικές.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News