Ειδήσεις

Τι πρέπει να προσέξουμε στις πασχαλινές αγορές

Τεράστια σημασία έχει όμως και η άποψη του Νίκου Κατσαρού σχετικά με το κατά πόσο θανατώνονται κατά το ψήσιμο ή όχι η σαλμονέλα και τα άλλα μικρόβια...

Χωρίς να έχουμε τις αυταπάτες ότι ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργήσει και θα προστατεύσει εμάς και τα παιδιά μας, εμείς οι ίδιοι μόνο μπορούμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, για να μην πέσουμε θύματα κατανάλωσης κρέατος ή άλλων τροφίμων επικίνδυνων για την υγεία μας τις ημέρες αυτές του Πάσχα.

Τη βασική αυτή προειδοποίηση απευθύνει στους καταναλωτές, μιλώντας αναλυτικά στη "Νέα Κρήτη", ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, σήμερα επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Νίκος Κατσαρός. Οι πληροφορίες που μας δίνει είναι για άλλη μια φορά εξόχως ενδιαφέρουσες και άκρως σημαντικές!

Αναλυτικότερα, ο γνωστός επιστήμονας μάς λέει ότι, για να μην πέσουμε σε παγίδες στο αμνοερίφιο και γενικότερα στα κρέατα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πάνω τους δύο σφραγίδες που έχουν χρώμα τιρκουάζ. «Η μία σφραγίδα, που είναι για μένα η πιο σημαντική, είναι παραλληλόγραμμη και βεβαιώνει ότι το ζώο έχει περάσει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και άρα είναι υγιές όταν σφάζεται και έχει περάσει από σφαγείο, άρα είναι εγκεκριμένο. Και η άλλη σφραγίδα, η οποία είναι σαν αβγό, δηλώνει ότι το σφάγιο προέρχεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο σφραγίδες είναι σε χρώμα τιρκουάζ. Και είναι και στα δύο μπούτια του αρνιού. Για μένα αυτές είναι οι πιο σημαντικές»...

Βέβαια παραποίηση πάντα μπορεί να γίνει. Αλλά θα πρέπει ο καταναλωτής να είναι παρατηρητικός και να προτιμάει τα κρεοπωλεία τα οποία και γνωρίζει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. «Αν έχουμε σφραγίδες σε χρώμα καφέ, τότε σημαίνει ότι το ζώο έχει προέλθει από τρίτη χώρα και στη σφραγίδα, που έχει σχήμα αβγού, αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Αν είναι από Σκόπια, Σερβία κ.λπ.»...

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα μας είπε χθες ο Νίκος Κατσαρός, το κρέας πρέπει να είναι αποθηκευμένο όταν θα πάμε για να το προμηθευτούμε, μέσα σε ψυγείο ή σε ψυχόμενες προθήκες, και όχι εκτός ψυγείου. Και το τρίτο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να απασχολήσει τον πελάτη είναι η εμφάνιση του καταστήματος. Το πόσο καθαρό, δηλαδή, είναι το κατάστημα από το οποίο θα ζητήσει να προμηθευτεί το κρέας.

«Είναι καλύτερα ο καταναλωτής να πηγαίνει να πάρει το αρνί του, ή γενικότερα το κρέας του, από ένα κρεοπωλείο στο οποίο είναι πελάτης και έχει γνωριμία με τον κρεοπώλη, και όχι από κάπου όπου θα βρει το κρέας φτηνότερο λόγω προσφορών, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να το μετανιώσει στη συνέχεια»...

Σαλμονέλα και μικρόβια

Τεράστια σημασία έχει όμως και η άποψη του Νίκου Κατσαρού σχετικά με το κατά πόσο θανατώνονται κατά το ψήσιμο ή όχι η σαλμονέλα και τα άλλα μικρόβια... «Αυτό δεν ισχύει», λέει στην εφημερίδα μας. «Διότι από τη στιγμή που βάζεις το κρέας σε έναν πάγκο, το πιάνεις με τα χέρια σου, το βάζεις σε μια πιατέλα, κ.λπ., τα μικρόβια από 'κει μπορεί να μεταφερθούν. Και μπορεί τα μικρόβια πάνω στο κρέας όταν ψήνεται να θανατώνονται, αλλά στους άλλους χώρους τα μικρόβια υπάρχουν και μεταφέρονται. Άρα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με αυτό το ζήτημα. Όταν κάνουμε τη διαδικασία του σουβλίσματος, να λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει. Δηλαδή να μη χρησιμοποιήσουμε τα ίδια υλικά και τα ίδια μέσα, μέχρις ότου περάσει το κρέας στη σούβλα»... Και βέβαια, το χρώμα του κρέατος θα πρέπει να είναι κατά την αγορά του έντονο και να μη μυρίζει. Για τα εντόσθια, «αυτά που είναι φρέσκα ή που είναι κατεψυγμένα, πάντα πρέπει να αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Και πρέπει να προσέξουμε να μην πάρουμε αποψυγμένα εντόσθια. Αυτό θα φανεί μόνο από τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης», λέει ο Νίκος Κατσαρός. Για την ανάγκη να προσέχουμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης με θρησκευτική ευλάβεια μιλάει ο κ. Κατσαρός και για τα αβγά.

Ποιοι έλεγχοι;

Ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι...

Όσο για τους ελέγχους; Ο Νίκος Κατσαρός είναι κατηγορηματικός: «Στη χώρα μας δεν έχει ρυθμιστεί πλήρως η νομοθεσία για τα εισαγόμενα κρέατα και επομένως να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, γιατί οι έλεγχοι της Πολιτείας είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι»...

Πάντως, σε σχετική του ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους, να απευθύνονται στο Φορέα και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια