Ειδήσεις

Κλείνουν οριστικά τα πάρκινγκ των τειχών στο Ηράκλειο;

Το θέμα της οριστικής απαγόρευσης της στάθμευσης στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ επί των ενετικών τειχών, έχει μείνει μετέωρο.

Το θέμα της οριστικής απαγόρευσης της στάθμευσης στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ επί των ενετικών τειχών, που έχει μείνει μετέωρο, η προωθούμενη ανάπλαση στο "σταυρό" της πόλης, αλλά και η πύκνωση των δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ σε περιοχές όπως η Φορτέτσα, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου, με βάση το σχετικό πρακτικό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση...

Το θέμα των πρώην δημοτικών πάρκινγκ παραμένει, ως γνωστόν, σε εκκρεμότητα. Πριν από ενάμιση μήνα είχε προγραμματιστεί να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το οριστικό, και με τη βούλα πλέον, κλείσιμο των χώρων στάθμευσης.

Τα πάρκινγκ τα τελευταία χρόνια θεωρητικά ήταν κλειστά. Στην πράξη, όμως, συνέχιζαν να λειτουργούν έστω και άτυπα, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να παρκάρουν τα οχήματά τους και μάλιστα δωρεάν.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΘΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΔΕΠΤΑΗ;

Εφαρμόζοντας με καθυστέρηση σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, και προς συμμόρφωση παλιότερης απόφασης του ΣτΕ, ο Δήμος ετοιμάστηκε τότε, στα τέλη Ιανουαρίου, να κηρύξει και επισήμως το κλείσιμο των πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ.

Η σχετική απόφαση, που ήταν να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή, προβλέπει την τοποθέτηση πινακίδων Ρ89 (απαγόρευση διέλευσης και φυσικά στάθμευσης) με εξαίρεση τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, επιφυλάσσοντας πλέον κλήσεις και τσουχτερά πρόστιμα για όσους θα πηγαίνουν να παρκάρουν στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΡΟΣΕΧΩΣ! ΜΕ MINI BUS Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Παρέμβαση Χ. Παπαδάκη

Με δεδομένο το θέμα της οριστικής απαγόρευσης της στάθμευσης στα πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Κυκλοφορίας τέθηκε από το μέλος της Επιτροπής και πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Πάρκινγκ Ηρακλείου Χαρίτο Παπαδάκη ερώτημα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την πορεία του θέματος της απαγόρευσης της στάθμευσης στα ενετικά τείχη.

Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι, παρόλο που είχε τεθεί προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, αποσύρθηκε. Ο ίδιος ζήτησε να ενημερωθεί για το λόγο απόσυρσης.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Αναστασάκης αρχικά είπε ότι το θέμα μπήκε στο Δ.Σ. κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας και δε γνωρίζει το λόγο που δε συζητήθηκε.

Επίσης πρόσθεσε ότι το θέμα έχει φύγει από τη δικαιοδοσία του συλλογικού οργάνου που λέγεται Επιτροπή Κυκλοφορίας και διαβιβάστηκε σε ανώτερο όργανο, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Πιθανολογεί όμως ότι, επειδή έχουμε σε εξέλιξη διάφορα ζητήματα αναφορικά με την κυκλοφορία στην παλιά πόλη, με κυρίαρχο ζήτημα τη θεσμοθέτηση ενός δικτύου μικρών λεωφορείων και συγχρόνως την ενεργοποίηση περιφερειακών θέσεων όπου θα είναι εφικτή η στάθμευση, είναι πιθανότερο να αποσύρθηκε για να συζητηθούν μαζί.

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασάκης, είπε ότι δημιουργείται ένα ζήτημα στην καθημερινότητα των δημοτών για το οποίο πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα μια πιο οραματική και καινοτόμα λύση. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το λόγο μη συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. Ο κ. Αναστασάκης δήλωσε αναρμόδιος εφόσον δε συμμετέχει, όπως είπε, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ανάπλαση στο "σταυρό"

Ενδιαφέρον και ειδήσεις έβγαλε ένα έτερο ερώτημα του Χαρίτου Παπαδάκη αναφορικά με το χρόνο έναρξης των έργων ανάπλασης των οδών Δικαιοσύνης και Καλοκαιρινού. Ο Γιάννης Αναστασάκης απάντησε ότι οι εργασίες ανάπλασης θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, ενώ θα προηγηθούν οι εργασίες υπογείωσης του δικτύου της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών της ΔΕΗ δε θα απαιτηθεί διακοπή της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι το εύρος του σκάμματος από τη ΔΕΗ θα είναι μικρό.

Όσον αφορά την εκτροπή της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, είναι υποχρέωση του αναδόχου να υποβάλει μελέτη για την προσωρινή ρύθμιση της κυκλοφορίας, η οποία θα εξεταστεί από την υπηρεσία που θα έχει έτοιμη προτεινόμενη λύση.

Συγκεκριμένα, θα έχει γίνει διερεύνηση της δυνατής διαμόρφωσης της κυκλοφορίας από την ίδια την υπηρεσία ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη λύση.

ΚΤΕΛ

Πιο συχνά δρομολόγια ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας

Στο σχετικό πρακτικό κυκλοφορίας που τέθηκε σε διαβούλευση, περιλαμβάνεται και το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Φορτέτσας για τη πύκνωση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας, με την υπ' αριθμό 93793/22.8.2016 αίτηση, έχει ζητήσει την πύκνωση των δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ (ανά μισή ώρα) για τους μήνες από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εισηγείται θετικά αναφορικά με το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας, εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου έθιξε το θέμα της πλημμελούς εξυπηρέτησης του συνοικισμού από τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, καταγγέλλοντας τα ελάχιστα δρομολόγια και την πρόωρη παύση τους στις 10 το βράδυ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα σε εργαζόμενους και μαθητές, που αναγκάζονται να διανύουν πεζοί αποστάσεις δύο περίπου χιλιομέτρων από τη στάση της λεωφόρου Κνωσού μέχρι το συνοικισμό.

Επίσης κατήγγειλε την αρνητική στάση του προέδρου του ΚΤΕΛ, ο οποίος θεωρεί ασύμφορη οικονομικά την πύκνωση των δρομολογίων προς τη Φορτέτσα. Ακολούθως ζητήθηκε η επέκταση μερικών δρομολογίων του λεωφορείου που εξυπηρετεί την Κνωσό, να φτάνει μέχρι τη Φορτέτσα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφορίας και η υπηρεσία τοποθετήθηκαν θετικά προς το αίτημα των κατοίκων της Φορτέτσας και δεσμεύτηκαν για τη διαβίβαση της οριστικής απόφασης του Δ.Σ. προς το Αστικό ΚΤΕΛ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια