Ειδήσεις

Κρήτη :700 πρόσφυγες τον Απρίλιο -Το σχέδιο φιλοξενίας video

Σε εξέλιξη η προσπάθεια εκμίσθωσης 125 σπιτιών για την πρώτη φάση φιλοξενίας των 700 προσφύγων. Σε κάθε σπίτι θα φιλοξενούνται 6 άτομα.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την άφιξη των πρώτων προσφύγων. Σε ένα μήνα από σήμερα αναμένονται, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης, οι πρώτοι 700 από τους 2.000 συνολικά πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στο νησί.

Η φιλοξενία θα γίνει σε σπίτια (6 άτομα ανά σπίτι), ενώ εντός των ημερών θα υπογραφτεί η σχετική προγραμματική σύμβαση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το συντονιστική τοπικό φορέα, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΣΕ 30 ΜΕΡΕΣ 700 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΤΑΝΕ ΚΡΗΤΗ

Μπορεί πάντως η αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη αρχίσει για τη φιλοξενία προσφύγων, θέμα θυμίζουμε που εκκρεμεί από το περσινό καλοκαίρι, ακόμα και τώρα, όμως, δε λείπουν τα "καμπανάκια". Αρκετοί δήμαρχοι υψώνουν φωνή ανησυχίας και αγωνίας, επισημαίνοντας πως ένα μόλις μήνα πριν τις πρώτες αφίξεις προσφύγων η Κρήτη εξακολουθεί να βαδίζει στα τυφλά ως προς τι και πώς πρέπει να γίνει...

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και έπεσε η πρώτη ανακοίνωση διά στόματος του τότε υφυπουργού, νυν υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα περί εμπλοκής της Κρήτης στο Προσφυγικό, υπήρχε ένα θολό κλίμα.

Είχαν ζητηθεί ραντεβού, είχαν γίνει συναντήσεις με τον κ. Μουζάλα. Είχαν γίνει συνεδριάσεις, και μάλιστα διευρυμένες της ΠΕΔ Κρήτης. Είχε οριστεί ειδική επιτροπή, υπό τον περιφερειάρχη, που θα διαβουλευόταν με το κεντρικό κράτος.

Μετά από πολλή παραφιλολογία και ένα ατελείωτο μπέρδεμα, το τοπίο ξεκαθάρισε σε ένα κομμάτι του στα τέλη του φθινοπώρου. Τότε "κλείδωσε" το σενάριο της μεταφοράς των προσφύγων εδώ γύρω στα μέσα της άνοιξης. "Κλείδωσε" η φόρμουλα φιλοξενίας, δηλαδή σε ενοικιαζόμενα για το σκοπό αυτό σπίτια ή ξενοδοχεία.

"Κλείδωσε" επίσης τότε και το ότι τη διαχείριση του προγράμματος φιλοξενίας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δε θα είχαν οι Δήμοι, αλλά οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που λειτουργούν στο νησί. Είχε δοθεί το γενικό πλαίσιο αλλά είχαν μείνει ερωτηματικά, ενώ φαινόταν από το Δεκέμβριο και μετά να μένουν στάσιμες οι διαδικασίες.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μέσα στη γενική ησυχία και στασιμότητα που θεωρούσαν πως μπορεί και να έμενε στα χαρτιά το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταφορά και φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη.

Βεβαίως υπήρχαν ως παρακαταθήκη οι δηλώσεις που είχε κάνει το Δεκέμβριο στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο Γιάννης Μουζάλας περί ανοιξιάτικης άφιξης των προσφύγων εδώ. «Μας έπεσαν μαζεμένα πολλά προβλήματα. Δεν μπορέσαμε να ασχοληθούμε όσο θα θέλαμε. Αμέσως μετά τις γιορτές θα κάνουμε τις απαραίτητες επαφές και θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα για την Κρήτη. Έχουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που πήγε θαυμάσια στη Λιβαδειά. Μπορεί να καθυστερήσαμε, αλλά θα φτιάξουμε κάτι ανάλογα καλό για την Κρήτη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Μουζάλας.

Και να που τα λεγόμενα του υπουργού επιβεβαιώνονται τώρα και στην πράξη... Η Ύπατη Αρμοστεία ειδοποίησε την Αναπτυξιακή Ηρακλείου πως επίσημα στις αρχές Απριλίου αναμένεται το πρώτο κύμα προσφύγων στην Κρήτη. Παράλληλα έδωσε το στίγμα για να "τρέξουν" άμεσα οι διαδικασίες, παρέχοντας και οδηγίες στην Αναπτυξιακή και στους Δήμους για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν...

Μετά τις συνεννοήσεις αυτές, οι απαντήσεις στα ανοιχτά ερωτήματα που υπήρχαν τους τελευταίους μήνες δόθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης. Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, οι πρώτοι πρόσφυγες, 700 έως 780, θα καταφτάσουν στο νησί μας σε ένα μήνα από σήμερα.

Στις αρχές, δηλαδή, Απριλίου. Για τη διαχείριση των προσφύγων θα γίνουν δύο γραφεία, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά.

Η φιλοξενία θα γίνει σε σπίτια, και μόνο σε σπίτια που θα ενοικιαστούν. Ήδη είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια εκμίσθωσης 125 σπιτιών, τα οποία θα απαιτηθούν για την πρώτη φάση φιλοξενίας των 700 προσφύγων, μιας και από την Ύπατη Αρμοστεία έχει δοθεί σαφής οδηγία πως σε κάθε σπίτι θα φιλοξενούνται 6 άτομα.

Τις επόμενες ημέρες θα βγουν οι προκηρύξεις για τις μισθώσεις των σπιτιών, ενώ ήδη έχει εγκριθεί και η πιστοποίηση της Αναπτυξιακής Κρήτης από την Ύπατη Αρμοστεία ως ο μη κερδοσκοπικός (πιστοποιημένος) οργανισμός που θα αναλάβει να "τρέξει" το πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός για τη διαχείριση των προσφύγων αναμένεται να φτάσει το ύψος των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τις ανάγκες του προγράμματος θα προσληφθούν 45 άτομα για τη διαχείριση των προσφύγων σε διάφορες ειδικότητες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.τ.λ.).

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ανά οικογένεια, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοκοσάλης, θα είναι οι 6 μήνες. «Το χρονικό διάστημα παραμονής δε θα ξεπερνά τους 6 μήνες. Στο μήνα πάνω θα γίνεται η πιστοποίηση και θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες-προορισμούς που επιθυμούν. Αλλιώς θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες θα κατάγονται», ανέφερε ο κ. Κοκοσάλης.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ...

«Πάμε στα τυφλά», καταγγέλλουν οι δήμαρχοι

Παρά την παραδοχή για καθυστερήσεις εις βάρος της Κρήτης διά στόματος Γιάννη Μουζάλα αποκλειστικά στην "ΚΡΗΤΗ TV" τον περασμένο Δεκέμβριο, στην επανεκκίνηση των διαδικασιών εντοπίζονται εκ νέου από πλευράς της Αυτοδιοίκησης λανθασμένες κινήσεις. Δήμαρχοι υπογράμμισαν με αγωνία στη χθεσινή ΠΕΔ πως πάμε «στα τυφλά» ακόμα και στο θέμα της αναζήτησης κατοικιών τριάντα ημέρες πριν από την άφιξη των πρώτων προσφύγων. «Έχουμε μόνο ανακοινώσεις. Είμαστε ένα μήνα πριν την άφιξη των προσφύγων και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο επίσημο χαρτί», επισήμανε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια