default-image

Στα χαρακώματα για το πυρηνελαιουργείο της Μιαμούς

Κρήτη
Στα χαρακώματα για το πυρηνελαιουργείο της Μιαμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα "χαρακώματα" έχουν βγει κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μιαμούς και ιδιώτης επενδυτής, με φόντο τις εργασίες για τη δημιουργία πυρηνελαιουργείου...

Μερίδα κατοίκων που αντιδρά στη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, μέσω Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί, προσπαθεί να μπλοκάρει τις κατασκευαστικές εργασίες, "πατώντας" στην αυθαίρετη - όπως επισημαίνουν - διέλευση των οχημάτων μέσα από ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Καθησυχαστικός απέναντι στους φόβους και στις ανησυχίες των κατοίκων εμφανίζεται ο επενδυτής Κώστας Κοκολάκης, που απαντά πως η προωθούμενη μονάδα έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις και πως θα λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, δίχως καμία όχληση στο περιβάλλον ή στην τοπική κοινωνία...

Η αντιπαράθεση, την οποία η "ΚΡΗΤΗ TV" κατέγραψε από κοντά, επισκεπτόμενη την υπό κατασκευή μονάδα, παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα αλλά και του ίδιου του επενδυτή, θα λυθεί, όπως φαίνεται, διά της δικαστικής οδού.

Ήδη έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον ένα εμπλεκόμενο ιδιοκτήτη για παράνομη διέλευση (δίχως τη συγκατάθεσή του) οχημάτων από την περιουσία του, ενώ η Επιτροπή κινείται μέσω ασφαλιστικών μέτρων για να μπει "φρένο" στις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου.

Οι αντιδρώντες κάτοικοι και φορείς εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε μέσο τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται στα όρια μεταξύ Μιαμούς και Βασιλικής.

Αν και οι επενδυτές, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα και τις απαραίτητες εγκρίσεις για τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα, οι φορείς της περιοχής ζητούν άμεση ακύρωση της αδειοδότησης της μονάδας, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, δύο βασικά επιχειρήματα:

Αφενός, όπως επισημαίνουν, ότι η μονάδα βρίσκεται σε περιοχή Natura και αφετέρου, όπως υπογραμμίζουν, ότι λειτουργία τέτοιων εργοστασίων θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία...

«Δόθηκε η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Μοιρών στον ιδιώτη. Εμείς λέμε ότι δόθηκε παράνομα. Έχουμε σχετικά στοιχεία, θα τα καταθέσουμε και θα το αποδείξουμε. Ταυτόχρονα, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών, από τις ιδιοκτησίες των οποίων περνούν τα μηχανήματα του ιδιώτη, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Θα ακολουθήσουν προσεχώς κι άλλες νομικές ενέργειες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Νίκος Κοκκινάκης.

«Δε θέλουμε να ενοχλήσουμε κανέναν. Δε θα υπάρξει κανένα ζήτημα στην περιοχή. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Δε θα ρυπαίνει το περιβάλλον και δε θα ενοχλεί την τοπική κοινωνία. Το όλο συγκρότημα της μονάδας θα είναι απόλυτα σύγχρονο και τα πάντα θα λειτουργούν ηλεκτρονικά», επισήμανε από την πλευρά του ο επενδυτής κ. Κοκολάκης, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων...

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα εξαπέλυσαν, πάντως, αιχμές και κατά των υπηρεσιών του Δήμου Γόρτυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι υπηρεσίες του Δήμου, ελαφρά τη καρδία, έσπευσαν να δώσουν άδειες, εγκρίσεις και την πρώτη συγκατάθεση για το πυρηνελαιουργείο.

Θυμίζουμε ότι από πλευράς Δήμου αρχικά υπήρξε θετική στάση προς την επένδυση. Πέρα από την οικοδομική άδεια, είχε εκδοθεί και άδεια εισόδου-εξόδου των οχημάτων, η οποία όμως ανακλήθηκε κατόπιν, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Επιτροπής Αγώνα προς το Δήμο.

Υδροφόρος ορίζοντας

Από πλευράς Επιτροπής Αγώνα εκφράζεται έντονη ανησυχία και για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

«Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων είναι η θάλασσα. Τα ποτάμια οδηγούν στη θάλασσα. Υπάρχει ανησυχία. Οι ρυπογόνες ουσίες από την επεξεργασία ελαιοπυρήνα θα μολύνουν τόσο τον υδροφόρο, όσο και τον αέριο ορίζοντα», επισημαίνουν οι διαμαρτυρόμενοι...

«Καμία περίπτωση να επηρεαστεί το περιβάλλον. Το πυρηνελαιουργείο επεξεργάζεται ένα υποπροϊόν της ελιάς. Όταν λειτουργεί σωστά μια μονάδα, δε ρυπαίνει και κανείς δεν έχει να φοβάται το παραμικρό», είναι η απάντηση από πλευράς επενδυτή...

Η θέση του δημάρχου

Υπέρ των επενδύσεων, εφόσον τηρούν τους νόμους

Υπέρ των επενδύσεων, εφόσον "πατούν" σε σύννομα θεμέλια και προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος, εμφανίστηκε από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Γόρτυνας Ν. Σχοιναράκης.

«Η δημοτική Αρχή Γόρτυνας δεν είναι αντίθετη με καμία επένδυση. Αρκεί να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρκεί να μη δημιουργούνται περιβαλλοντικές επιπτώσεις και φυσικά να συναινεί η τοπική κοινωνία», δήλωσε ο δήμαρχος Γόρτυνας.

Πάντως, κάτοικοι, φορείς και μέλη της συντονιστικής επιτροπής αναμένουν τις επόμενες ημέρες λήψη απόφασης από το Δήμο Γόρτυνας, με την οποία να κάνει σαφή την αντίθεσή του με τη δημιουργία του πυρηνελαιουργείου, ενώ προειδοποιούν για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέχρι και στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News