Ειδήσεις

Σαν σήμερα θεμελιώθηκε το κτίριο της Βουλής

Πότε θεμελιώθηκε το κτίριο της Βουλής;

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιανουαρίου του 1836 όταν θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο κέντρο της Αθήνας. Τα Ανάκτορα θεμελιώθηκαν στο λόφο της Μπουμπουνίστρας, βασισμένα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος.

Η γέννηση του Γιώργου Ζαμπέτα

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιανουαρίου του 1925 όταν έρχεται στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Ο λόγος για τον Γιώργο Ζαμπέτα. Ο Ζαμπέτας εισήλθε δυναμικά στη δισκογραφία το 1953, ενώ το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκης τον κάνει «σολίστ» στις συνθέσεις του.

Τα επόμενα χρόνια, ο καλλιτέχνης ξεχωρίζει συμμετέχοντας ως μουσικός στα τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Πλέσσα και άλλων πολλών σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.

Καθ' όλη τη διάρκεια του βίου του έγραψε περισσότερα από 250 τραγούδια, ενώ συμμετείχε σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1992 σε ηλικία 67 ετών.

Όταν ο Εμπειρίκος "έφερε" τον Σουρεαλισμό στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιανουαρίου του 1935 όταν ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει την περίφημη διάλεξή του «Περί Σουρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, στην Αθήνα. Με τη διάλεξη αυτή, ο Εμπειρίκος εισάγει ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στο ελληνικό κοινό.

Όπως αναφέρει ο ποιητής και φίλος του Εμπειρίκου, Οδυσσέας Ελύτης, η διάλεξη έγινε «μπροστά σε μερικούς βλοσυρούς αστούς που άκουγαν, φανερά ενοχλημένοι, ότι εκτός από τον Κονδύλη και τον Τσαλδάρη υπήρχαν και άλλοι ενδιαφέροντες άνθρωποι στον κόσμο, που τους έλεγαν Φρόυντ ή Μπρετόν».

Ο 34χρονος τότε Εμπειρίκος εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Υψικάμινος» εντός του ίδιου έτους. Εξάλλου, μέσα στο 1935, ο ποιητής ξεκινά να ασκεί την ψυχανάλυση ως επάγγελμα, έχοντας αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση ως «διδάσκων ψυχαναλυτής».

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να ασχολείται επισταμένως με τη λογοτεχνία. 

Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνει το 36,34% των ψήφων και ανοίγει μια νέα σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Παρά την πρωτιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία, καθώς μένει στις 149 έδρες. Στις 26 Γενάρη ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός, ενώ την επομένη ανακοινώνεται η προσχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο κυβερνητικό σχήμα και η επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.

Το τέλος του Ντέμη Ρούσσου

Την ίδια μέρα με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έμελλε να φύγει από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Ντέμης Ρούσσος.

Ο Αρτέμιος Βεντούρης - Ρούσσος, όπως ήταν το πλήρες του όνομα ήταν Έλληνας καλλιτέχνης, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία σε διεθνές επίπεδο.  Στο ελληνικό κοινό συστήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60:

Το 1968, σε ηλικία μόλις 20 ετών σχημάτισε μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Αργύρη Κουλούρη και το Λουκά Σιδερά τους «Aphrodite's Child". Ο Ντέμης Ρούσσος άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Ιανουαρίου του 2015 στην Αθήνα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια