default-image

Βίος και Πολιτεία του Λένιν

Βίος και Πολιτεία του Λένιν

Σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου του 1924, φεύγει από τη ζωή ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ευρέως ως Λένιν. Ο μεγάλος ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης κι ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν όσο λίγοι το ρου της ανθρώπινης ιστορίας, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1870 στο Σιμπίρσκ (σημερινό Ουλιάνοφσκ) της Ρωσίας.

Ο πατέρας του ήταν σχολικός επιθεωρητής και η μητέρα του κόρη γιατρού. Ο Βλαντιμίρ μεγάλωσε σε ένα ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον μαζί με τα πέντε του αδέρφια. Ωστόσο, δύο γεγονότα έμελλε να σημαδέψουν για πάντα τη ζωή του: Η απειλή απόλυσης του πατέρα του, λίγο πριν τον πρόωρο θάνατό του και η εκτέλεση του μεγαλύτερου αδερφού του λόγω της συμμετοχής του σε συνωμοτική οργάνωση κατά του τσάρου.

Ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, ωστόσο γρήγορα αποβλήθηκε από τη Νομική Σχολή εξαιτίας της επαναστατικής του δράσης.Τελικά ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ξεκίνησε να δικηγορεί στην Αγία Πετρούπολη. Ούτε αυτό, ωστόσο, διήρκησε πολύ αφού εξορίστηκε στη Σιβηρία: Εκεί έμελλε να υιοθετήσει το επαναστατικό ψευδώνυμο Λένιν, το οποίο προέρχεται από τον ποταμό Λένα.

Μετά την εξορία, διέφυγε στο Μόναχο όπου ξεκίνησε να εκδίδει την Ίσκρα μαζί με άλλους επαναστάτες.Τα επόμενα χρόνια, εντάχθηκε στο Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, από το οποίο ξεπήδησαν οι μενσεβίκοι και οι μπολσεβίκοι με ηγέτη τον Λένιν.

Τον Μάρτιο του 1917, γίνεται αστική επανάσταση στη Ρωσία, κατά την οποία ανατρέπεται ο Τσάρος. Τελικά, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι μπολσεβίκοι υπό την καθοδήγηση του Λένιν εφορμούν στα χειμερινά ανάκτορα και ανατρέπουν την προσωρινή κυβέρνηση Κερένσκι: Η εξουσία περνά στα σοβιέτ και για πρώτη φορά οι ιδέες των Μαρξ-Ένγκελς  ξεκινούν να εφαρμόζονται στην πράξη.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο Κόκκινος Στρατός καταφέρει να επιβληθεί εναντίον των «λευκών» που επεδίωκαν την παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος, στο εσωτερικό της Ρωσίας, ενώ τον Μάρτιο του 1921 εισηγείται τη «Νέα Οικονομική Πολιτική» ΝΕΠ. Η υγεία του Λένιν ωστόσο επιδεινώθηκε και το 1922 ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, στη θέση του, ο Στάλιν. Πέθανε σε ηλικία μόλις 54 ετών.

Ο μεγάλος Γιάννης Σκαρίμπας

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιανουαρίου του 1984 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 91 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης, Γιάννης Σκαρίμπας. Επηρεασμένος από τον υπερρεαλισμό, εισήγαγε καινοτόμα στοιχεία στην ελληνική πεζογραφία, ενώ το έργο του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό τόσο σε έκταση, όσο και σε ποικιλία.

Εξάλλου, ξεχωριστά παραμένουν μέχρι σήμερα το εικονοκλαστικό ύφος, αλλά και η ιδιόρρυθμη λογοτεχνική γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Σκαρίμπας. Σε ηλικία 22 ετών, εγκαθίσταται μόνιμα στη Χαλκίδα, για να εργαστεί ως εκτελωνιστής. Στην αγαπημένη του Χαλκίδα, έμελλε να ζήσει όλο τον υπόλοιπο βίο του. Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, τάφηκε στο κάστρο του Καράμπαμπα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News