Ειδήσεις

Χιλετζάκης: Ευθύνες για έξοδο της κρητικής σταφίδας- ηχητικό

Αναστάτωση στις τάξεις των αμπελουργών από τη διαπίστωση με έξι μήνες καθυστέρηση, ότι η ξανθιά σταφίδα της Κρήτης βρίσκεται με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα έχει ως συνέπεια το Ηράκλειο και οι αμπελοκαλλιεργητές να χάσουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτάκτως στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Μύρων Χιλετζάκης, στην προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων. Ευνοημένη του υπουργείου μόνο η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα με πολλούς παραγωγούς να ισχυρίζονται μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι την ευθύνη φέρουν οι τοπικοί φορείς που δεν κατέθεσαν τον Ιούνιο που έπρεπε στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ την πρόταση της Κρήτης.

"Θα αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν αυτές ανήκουν" λέει ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο 9,84. Από το Αύγουστο του 2016, ωστόσο τα ΜΜΕ στην Κόρινθο έγραφαν: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις οι οποίες θα ισχύσουν από το 2017. Για πρώτη φορά στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις συμπεριλαμβάνεται και η Σταφίδα.

Μια αλλαγή άκρως σημαντική για την Κορινθία, αφού πρόκειται για ένα από τα κύρια γεωργικά προϊόντα της περιοχής με ιστορική σημασία και παγκόσμια φήμη. Η παραγωγή της «Κορινθιακής Σταφίδας» ενισχύεται και προστατεύεται περαιτέρω μέσα από αυτήν την εξέλιξη. Η συμπερίληψη της σταφίδας στον Πίνακα Συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017 είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών και παρεμβάσεων των Βουλευτών Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

  

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια