Ειδήσεις

Οι εξελίξεις στην Γενεύη - Β' μέρος της ιστορικής διάσκεψης

Ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της ιστορικής Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζεται η πολυμερής για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες στην Γενεύη δεν θα μεταβούν τελικά αύριο οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά ούτε και η Τερέζα Μέι. Την είδηση επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός με δήλωσή του ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη.

Η Διάσκεψη πάντως θα συνεχιστεί αύριο όπως ανέφερε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και συνεχή προσπάθεια, που δεν θα σταμάτησει, για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν οι προτάσεις που έχουν καταρτίσει οι πλευρές αλλά σύμφωνα με τον Έσπεν Μπάρθ Άιντε και κάποιες νέες ιδέες για μία νέα αντίληψη που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά θα εντάσσεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχ. Ιγνατίου, η εξέλιξη - που εκλαμβάνεται ως θετική - είναι το γεγονός ότι Ελλάδα Τουρκία και Βρετανία συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στη Γενεύη σήμερα ως ένδειξη ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα του Κυπριακού.

Μια εξέλιξη που δεν ήταν αναμενόμενη λόγω της στάσης της Τουρκίας και της αδιάλλακτης στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ το πρωί.

Αυτή η αλλαγή στάσης ερμηνεύεται ως θετικό σημάδι, καθώς κάποια από τις εγγυήτριες δυνάμεις φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποια από τις τρεις.

Ετσι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, ο ΟΗΕ αναμένεται να αποτυπώσει σε ανακοίνωσή του ότι έγιναν θετικά βήματα και να προτείνει να συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τα ακανθώδη θέματα ασφάλειας.

20:37: Διακοπή για 30' προκειμένου να διαβουλευθεί η κάθε αντιπροσωπεία ξεχωριστά

20:31: «Πολύ εντατικές οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

19:47: Συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτιέρες-Ακιντζί

Κοτζιάς: Νέα συνάντηση ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς περιγράφοντας τα έως τώρα δεδομένα.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το βράδυ θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα επιβεβαιώνει τη συμφωνία για τη συγκρότηση ομάδας ειδικών που θα ετοιμάσουν ερωτήσεις για να απαντηθούν στις 23 Ιανουαρίου στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Ο γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος θα είναι επικεφαλής από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Όπως είπε «στην αποχώρηση του στρατού θέλουμε να είναι συνεχής η ροή- μια μεγάλη την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια ροή με καταληκτική ημερομηνία».

Ο κ.Κοτζιάς σημείωσε ότι θα υπάρξει ομάδα που θα καταγράψει το μέγεθος του τουρκικού στρατού (αλλά και τη ΕΛΔΥΚ, δεν έχουμε αντίρρηση) τον οπλισμό και τα πάντα.

Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση. Για πρώτη φορά τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της συζήτησης, χάρτες από τις δύο κοινότητες και ειχαμε μια συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. προσπαθούμε από τον Απρίλη του '15 για να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολλοί ήθελαν να αναβάλουμε, θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα και δίδαγμα για την ελληνική διπλωματία ότι έχουμε ξεκινήσει σε πολλούς τομείς, και ένας από αυτούς είναι η Κύπρος, κάνουμε βήματα. Εμπειρογνώμονες και επιστήμονες μετέχουν εθελοντικά στη διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Κυπριακό θέσαμε την ατζέντα. Αυτά που συζητάμε είναι όσα έθεσα τον Απρίλη του 2015 μετά τη συνάντησή του με τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ. Τότε είχε θεωρηθεί παράτολμο να τεθεί το θέμα των εγγυήσεων, πράγμα που είχε γίνει το παρελθόν. Είχα ερωτηθεί τότε από Τούρκο δημοσιογράφο αν δεν ήθελα λύση. Του είχα απαντήσει «μαζέψτε τα και φύγετε». Η τεκμηρίωση και η σταθερότητα σε ένα αίτημα, είχε αποτέλεσμα. Μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων. Το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι θέμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αντιμετωπίζουμε θέματα με μακρόχρονες στρατηγικές. Ως ελληνική κυβέρνηση θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε αναλυτική αναφορά στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στη συνεχιζόμενη διάσκεψη της Γενεύης.

Ιστορική Διάσκεψη

Σε κάθε περίπτωση, η 12η Ιανουαρίου 2017 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η ημερομηνία κατά την οποία άρχισε στη Γενεύη η Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.

Με την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, άνοιξε επίσημα πλέον ο δρόμος για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία άρχισε το πρωί της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Γενεύης. Οι εμπλεκόμενοι στην πολυμερή Διάσκεψη κρατούν χαμηλούς τόνους προσδοκιών διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα άμεσων λύσεων. Ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι εφόσον η Διάσκεψη καταλήξει σε κάποια λύση, αυτή θα τεθεί υπόψιν των λαών των δύο κοινοτήτων. Με άλλα λόγια, Ελληνοκύπριοι και Τουρκούπριοι θα κληθούν να αποφανθούν μέσω δημοψηφισμάτων για την τελική πρόταση των ηγετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια