Ειδήσεις

Ξανά στο εδώλιο ο πρώην δήμαρχος Γαζίου για την Κορακιά

Μνήμες από την πολύκροτη υπόθεση της Κορακιάς, στο Δήμο Μαλεβιζίου, ξυπνούν την Τετάρτη, καθώς για αυτήν τη μέρα έχει προσδιοριστεί η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη.

Μνήμες από την πολύκροτη υπόθεση της Κορακιάς, στο Δήμο Μαλεβιζίου, ξυπνούν την Τετάρτη, καθώς για αυτήν τη μέρα έχει προσδιοριστεί η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο πριν από αρκετά χρόνια, με αφορμή τη χωροθέτηση για την κατασκευή εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή της Κορακιάς. Κατά τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει τότε με σκοπό την απαλλοτρίωση έκτασης, είχαν εμφανιστεί ιδιώτες που ισχυρίστηκαν ότι είναι ιδιοκτήτες τμημάτων της.

Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης κατηγορήθηκε για την πράξη της απιστίας, καθώς αρχικά η πρώην δημοτική Αρχή Γαζίου, αντί να υποστηρίξει ότι η επίμαχη έκταση των 465 στρεμμάτων είναι δημοτική, συντάχθηκε με το μέρος των ιδιωτών.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2013. Τότε, είχαν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά, ο κ. Μαρκογιαννάκης, πρώην μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες της έκτασης, καθώς και η τότε νομική σύμβουλος του πρώην δημάρχου Γαζίου.

Ο πρώτος - μαζί με μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής - αντιμετώπιζε την κατηγορία της απιστίας, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες αυτήν της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, ενώ η δικηγόρος βαρυνόταν με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απιστία του πρώην δημάρχου.

Τόσο η τελευταία, όσο και τα μέλη της Επιτροπής απαλλάχθηκαν των κατηγοριών που τους αποδίδονταν, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι:

Ο κ. Μαρκογιαννάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών με αναστολή, ενώ στους φερόμενους ιδιοκτήτες της έκτασης επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών και 8 μηνών, επίσης με αναστολή.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό μερικούς μήνες αργότερα. Το Μάρτιο του 2014, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, έκρινε εκ νέου ένοχο τον κ. Μαρκογιαννάκη, μειώνοντας ωστόσο την ποινή, καθώς το δικαστήριο του χορήγησε ελαφρυντικό.

Συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή στον πρώην δήμαρχο Γαζίου. Ένοχα κρίθηκαν εξάλλου για την πράξη της ψευδορκίας και δύο πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη, τα οποία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι μηνών, επίσης με τριετή αναστολή.

Αναφορικά με τους φερόμενους ιδιοκτήτες, άπαντες αθωώθηκαν. Νωρίτερα, πάντως, η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 4 ετών για τον Γιώργο Μαρκογιαννάκη, ενώ για τα δύο στελέχη πρότεινε φυλάκιση 8 μηνών.

«Δεν αποδείχτηκε ότι είμαι ένοχος»

Δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης

Και μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος Γαζίου συνέχισε να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τότε ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, παρότι σέβεται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δεν αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι είναι ένοχος.

Το επόμενο διάστημα η νομική υπεράσπιση του κ. Μαρκογιαννάκη κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση έμπρακτα, καθώς ο δικηγόρος του πρώην δημάρχου Γαζίου υπέβαλε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Η επίμαχη αίτηση έγινε όντως δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Έτσι, όπως ορίζει ο νόμος, η υπόθεση εκδικάζεται εκ νέου από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο). Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης αναμένεται να δικαστεί αύριο, έχοντας στην "πλάτη του" την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, κι όχι αυτήν του Πενταμελούς. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν η δίκη διεξαχθεί κανονικά, καθώς θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια