default-image

Ρέικι: Μπήκε στη ζωή των Κρητικών και ήδη κάνει θραύση

Κρήτη
Ρέικι: Μπήκε στη ζωή των Κρητικών και ήδη κάνει θραύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή μας αναμφισβήτητα είναι αρκετά δύσκολη. Τρέχουμε όλοι να προλάβουμε υποχρεώσεις και δουλειές και στο τέλος ψάχνουμε τρόπους αποφόρτισής μας από το άγχος, τη ρουτίνα και τα προβλήματα. Έτσι καταφεύγουμε σε διάφορες μορφές θεραπειών που θα μας δώσουν ενέργεια, θα μας αποσυμφορήσουν, προσφέροντάς μας την αναγκαία σωματική ευεξία, τη χαλάρωση, τη βελτίωση της υγείας αλλά και τη νοητική ηρεμία.

Μία από αυτές τις μεθόδους, που έχει αρκετά διαδοθεί το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα, είναι το Reiki (Ρέικι): η μετάδοση δηλαδή της συμπαντικής ζωτικής ενέργειας που βρίσκεται άφθονη στη φύση - στο σύμπαν - και που οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν με το άγγιγμα των χεριών αλλά και με άλλους τρόπους.

Πρόκειται για μια ιαπωνική ενεργειακή τεχνική ολιστικής θεραπείας, στην οποία η ικανότητα να δίνουμε ζωτικότητα αποκτάται ή ενισχύεται μέσω ειδικών συντονισμών (ενεργειακών ενδυναμώσεων). Αυτοί οι συντονισμοί δίνονται σε καθέναν από τους τρεις βαθμούς εκπαίδευσης του Ρέικι και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η όλο και ισχυρότερη ροή ζωτικής ενέργειας στο σώμα του "θεραπευτή". Μετά το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης (πρώτος βαθμός) Reiki, το άτομο μπορεί να δίνει καθαρή και αναζωογονητική ενέργεια τόσο στον εαυτό του όσο και σε άλλα άτομα με το απλούστατο και φυσικότατο άγγιγμά του! Είναι τόσο εκπληκτικό όσο ακούγεται και πιο απλό από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε!

Το Reiki, ή αλλιώς Συμπαντική Ζωτική Ενέργεια, έχει έρθει από τον κόσμο της Ανατολής στο δυτικό γύρω στο 1937 και από τότε βρίσκει πολλούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο. Πρώτο παραδοσιακό σύστημα Ρέικι ήταν το Usui Shiki Ryoho. Με το Reiki μαθαίνουμε να αγαπάμε, να θεραπεύουμε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας ώστε να ζούμε με αρμονία εσωτερικά, καθώς και με τους συνανθρώπους γύρω μας.

Εμείς συνομιλήσαμε με τον Κώστα Ισσά, εκπαιδευτή Reiki στο Ηράκλειο, ο οποίος μας ανέλυσε το πόσο βοηθάει την απόδοση και την ισορροπία μας το Ρέικι, σημειώνοντας πως και σε τοπικό επίπεδο, σαν θεραπεία και στάση ζωής, γίνεται ολοένα και πιο γνωστό από πιο πολύ κόσμο. «Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε ξεχάσει τι θα πει γαλήνη, ηρεμία, χαλάρωση... τι θα πει να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μην έχουμε το άγχος μέσα μας. Έχουμε χάσει τη θετικότητά μας απ' όλα όσα γίνονται γύρω μας, τα οποία απορροφάμε και τα κάνουμε δικά μας, με συνέπεια να χάνουμε την ισορροπία στα ενεργειακά μας επίπεδα και να αρρωσταίνει το φυσικό μας επίπεδο, το σώμα μας.

Ο Κώστας Ίσσας με την εκπαιδεύτριά του Μπέτυ Αγριγιάννη τη στιγμή που παίρνει στα χέρια το δίπλωμα εκπαιδευτή Ρέικι.

 Το Ρέικι εφαρμόζεται με το απαλό άγγιγμα των χεριών στο σώμα μας και μαθαίνεται από όλους, ανεξάρτητα από το σε ποια εθνικότητα ή θρησκεία μπορεί να ανήκει ο καθένας μας. Και βοηθάει όποιον το κάνει να αντιμετωπίζει δημιουργικά τα προβλήματα που προκύπτουν», μας είπε ο Κώστας Ισσάς.

Το εύρος του Ρέικι

Η πρόσβαση στη θεραπευτική ενέργεια, σύμφωνα με αυτούς που την ακολουθούν, μπορεί να έχει άμεση και θετική επίδραση στην υγεία, τις σχέσεις και την κατεύθυνση της ζωής μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ρέικι για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας ή να το προσφέρουμε στους άλλους για να βελτιώσουμε τις ζωές των συγγενών, των φίλων και γενικά όλων των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή.

Μια μελέτη-έρευνα που διεξήχθη στο Hartford Hospital, στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, καταλήγει ότι οι θεραπευτές Ρέικι έχουν επιφέρει βελτίωση στον ύπνο των ασθενών κατά 86%, μείωση του πόνου κατά 78%, μείωση της ναυτίας κατά 80% και μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά 94%. Το 75% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη, επίσης, είπαν ότι θα θέλουν σίγουρα να δεχτούν «και πάλι θεραπεία», όπως ανέφερε η αμερικάνικη εφημερίδα "USA Today" το Σεπτέμβριο του 2012.

Σε τι μας βοηθάει το Ρέικι:

- Το Ρέικι δε θα θεραπεύσει μόνο το σωματικό επίπεδο, αλλά θα εισχωρήσει στη ρίζα του "προβλήματος" για να το θεραπεύσει.

- Επιφέρει γαλήνη, χαλάρωση, ήπια αποτοξίνωση, ψυχοσωματικό καθαρισμό, αυξημένη ενεργειακή αρμονία, ισορροπία, αίσθηση προστασίας και οδηγεί στην πληρότητα. Αυξάνει επίσης τη διαίσθηση και μας φέρνει σε επαφή με τη σοφία του σώματος. Καθαρίζει το νου και τα αρνητικά συναισθήματα και ενδυναμώνει όλες τις λειτουργίες και τις άμυνες του σώματος και των οργάνων του.

- Με συνεχή χρήση του Ρέικι η πνευματική ηρεμία και πραότητα αρχίζει να περνά στη ζωή μας, ο θυμός αρχίζει να υποχωρεί και έρχονται καλύτερες και πιο φωτεινές σχέσεις που αποκτούν διάρκεια.

- Δεν είναι αυθυποβολή, αν και η θετική στάση μπορεί να παίξει θετικό ρόλο.

- Επιδρά θετικά και στα ζώα και στα φυτά.

- Οι θεραπευτές του Ρέικι δεν παρεμβαίνουν ποτέ στον ιατρικό ή φαρμακευτικό τομέα και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν διαγνώσεις.

Το Ρέικι στα νοσοκομεία

Πάνω από 800 νοσοκομεία προσφέρουν τώρα Ρέικι ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και υπολογίζεται ότι παγκοσμίως ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

Επίσης, τηλεοπτικός σταθμός της Μαδρίτης στην Ισπανία έκανε ρεπορτάζ στο Νοσοκομείο Ramon y Cajal, για τα οφέλη της εφαρμογής του Ρέικι σε ασθενείς του νοσοκομείου. Στην Αγγλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, κ.α., πολλές φορές ακολουθείται σαν συμπληρωματική θεραπεία για να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο στη διαχείριση του στρες και της διάθεσης. Σε άτομα που είχαν πρόβλημα με αλκοόλ ή ναρκωτικά στην Αυστραλία, χρησιμοποιείται για χαλάρωση και ευεξία.

Η προσωπική εμπειρία του θεραπευτή

Όπως μας περιγράφει ο εκπαιδευτής Ρέικι Κώστας Ισσάς, πρώτη φορά που έμαθε για τη θεραπεία αυτή ήταν πριν 14-15 χρόνια, όταν κατά την περίοδο μιας σωματικής και ψυχολογικής φόρτισης που ένιωσε μια πολύ καλή του φίλη, τον έπεισε να του κάνει Ρέικι. «Ούτε ήξερα τι ήταν, ούτε τη ρώτησα. Μέχρι που ήρθε την επόμενη μέρα και μου έκανε. Βγήκα από το δωμάτιο χωρίς να έχω τίποτα... Ένιωσα σαν το γιν και το γιανγκ πριν και μετά που βγήκα από το δωμάτιο. Έτσι έμαθα τι είναι και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό. Πριν από τρία χρόνια πήρα τον πρώτο βαθμό του Ρέικι και τον Οκτώβριο του 2015 πήρα τον τρίτο βαθμό του Reiki Master Teacher.

Δε χρειάζεται κάποιος που θέλει να εκπαιδευτεί στο Ρέικι να ακολουθήσει κάποια επίπονη διαδικασία. Μόνο 21 μέρες χωρίς αλκοόλ, χωρίς κρέας, με έναν καφέ τη μέρα το πολύ και απειροελάχιστα τσιγάρα, αν ο ενδιαφερόμενος που θέλει να γίνει θεραπευτής καπνίζει... Διαδικασία που απαιτείται για να καθαρίσει ο οργανισμός από τις τοξίνες και να νιώσει πιο καλά τη μύηση του Ρέικι. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αρχίζει να ακούγεται πολύ το Ρέικι, όπως και πολλές εναλλακτικές θεραπείες», μας λέει ο κ. Ισσάς, συμπληρώνοντας πως «μια συνεδρία Ρέικι έχει διάρκεια δύο ώρες. Μία με μιάμιση ώρα είναι η θεραπεία και μισή ώρα η ομιλία. Στη συνεδρία ο θεραπευόμενος-δέκτης φοράει ανοιχτόχρωμα ρούχα και άνετα γι' αυτόν. Πριν από τη συνεδρία ο θεραπευόμενος αποφασίζει αν θέλει να ακουμπάει το σώμα του ο θεραπευτής ή να δίνει τη θεραπεία από μικρή απόσταση. Όπως και να έχει η απόφαση, ο θεραπευτής δεν ακουμπάει στο τσάκρα της καρδιάς (στο στήθος) και στο πρώτο τσάκρα (στα γεννητικά όργανα): εκεί δίνει από απόσταση».

:  

Η Χαβάγιο Τακάτα (δεύτερη από τα δεξιά) με την εγγονή της (τρίτη από δεξιά προς αριστερά) Φίλις Λέι Φουρουμότο, που δημιούργησε στην Αμερική τη Reiki Alliance το 1981. Η Χαβάγιο Τακάτα δημιούργησε την American Reiki Association το 1980.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News