Ειδήσεις

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αγωνιούν οι αγρότες της Κρήτης

Πλοίο ασφαλείας ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες της Κρήτης σε μία ενδεχόμενη νέα κινητοποίηση

Ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής,  η 48ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), απεργία η οποία θα λήξει το πρωί της Κυριακής.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς τα λιμάνια όλης της χώρας δημιουργώντας έτσι περαιτέρω προβλήματα μιας και πολλοί ήταν αυτοί που σκόπευαν να φύγουν για τη νησιωτική χώρα το Σαββατοκύριακο.

Πλοίο ασφαλείας ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες

Αγωνιούν οι αγρότες και ζητούν πλοίο ασφαλείας από την κυβέρνηση για να μην καταστραφούν οικονομικά από την ενδεχόμενη κλιμάκωση της απεργίας της ΠΝΟ, που αντιδρά για το φορολογικό και αποφάσισε τα πλοία όλων των κατηγοριών να μείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας, από Παρασκευή έως Κυριακή.

Φοβούμενοι οι αγρότες ότι αυτή η κινητοποίηση θα βάλει σε ομηρία την Κρήτη, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αγροτικών φορέων, των Δήμων Ιεράπετρας και Βιάννου, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, με την αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου, να αναλαμβάνει την ευθύνη της επικοινωνίας με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τον οποίο όλοι ενωμένοι ζητούν, να εφαρμοστεί ο Νόμος 4256 του 2014, ο οποίος προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, όταν αποκόπτεται η νησιωτική Ελλάδα πέραν των 72 ωρών.

«Η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ με προοπτική κλιμάκωσης θα είναι η ταφόπλακα των παραγωγών εκτός εποχής αγροτικών προϊόντων της Κρήτης. Ο δήμος Ιεράπετρας έχει περίπου 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών που είναι τώρα σε περίοδο συγκομιδής. Οι παραγωγοί επιβιώνουν οριακά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και του εξουθενωτικού ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αυτή τη φορά 24ωρη, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Αιτία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ σύμφωνα και με το  iefimerida.gr στάθηκαν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε θέμα αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Σε ανακοίνωση της ΠΝΟ τονίζεται: «Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους», ενώ, όπως καταγγέλλουν, προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που διέπει τους ναυτικούς με αποτέλεσμα -βάσει των νέων δεδομένων- να φορολογείται το εισόδημά τους 45%. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε «ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος», υποστηρίζουν τα μέλη της.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια