Ειδήσεις

Απολογισμός με εκατέρωθεν αιχμές για τον Δήμο Ηρακλείου

Ανέβηκαν οι τόνοι, απόψε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην ειδική συνεδρίαση που σχετίζεται με τον απολογισμό της πρώτης διετίας της Δημοτικής Αρχής.

Έντονο προεκλογικό "άρωμα" είχε η αποψινή συνεδρίαση, που θύμισε  περισσότερο έντονα προεκλογικό κλίμα και όχι απολογισμού με στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με περίοδο.

Τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα τεταμένα. Μέσα σε δύο χρόνια έγινε ότι δεν έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε ότι σε εποχές βαθιάς κρίσης έχει υλοποιηθεί σημαντικό έργο, ενώ ο κ. Κουράκης υπερτόνισε ότι δεν μπορεί η σημερινή Δημοτική Αρχή να μειώνει και να αμαυρώνει το έργο που έχει επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος ο κ. Ηλίας Λυγερός των Ενεργών Πολιτών επικεντρώθηκε στα έργα της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι το έργο και η προσφορά είναι μικρή και ότι στόχος δεν είναι να μαζεύονται χρήματα στον Δημοτικό κουμπαρά αλλά να γίνονται έργα.

Λαμπρινός: Ο δήμος είναι οικονομικά υγιής

«Mέσα σε δυο χρόνια έχουν γίνει σε ορισμένους τομείς τόσα, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Αφού επανέλαβε τους στόχους της δημοτικής αρχής, μίλησε για χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, καθώς «παραλάβαμε στις 31 Αυγούστου του 2014 υπόλοιπο στο ταμείο του Δήμου 25.420.594,80 ευρώ και στις 31 Αυγούστου του 2016 το υπόλοιπο αυτό ήταν 36.726.655,76» όπως είπε.

Ο ίδιος τόνισε πως «ο δήμος είναι οικονομικά υγιής και μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Κυρίως, μπορεί να κάνει έργα από ίδιους πόρους, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό». Σε κάθε περίπτωση, «η κεντρική μας φιλοσοφία παραμένει ίδια: Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα-πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό».

Ιδιαίτερες αναφορές επεφύλασσε ο κ. Λαμπρινός στην κοινωνική πολιτική, ενώ για τον πολιτισμό ανέφερε πως «αλλάξαμε τις προτεραιότητες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2016 η πόλη να αναδείξει την δημιουργικότητα του καλλιτεχνικού δυναμικού της και να ζήσει στιγμές που είχε χρόνια να ζήσει». Ακόμη αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του δήμου, ενώ για τον τομέα του αθλητισμού, είπε πως δίνεται έμφαση, τόσο στις μαζικές εκδηλώσεις του, όσο και στις μεγάλες διοργανώσεις που διαφημίζουν το Ηράκλειο και προσελκύουν τουρισμό.

Αναφορές επίσης έκανε και σε έργα που έγιναν για το πράσινο, την παιδεία, την καθαριότητα και τον τουρισμό.

Μιλώντας για τα τεχνικά έργα, ο δήμαρχος τόνισε πως «ολοκληρώσαμε εγκαίρως και προπάντων επιτυχώς, 30 συμβασιοποιημένα έργα, εκ των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2014 τα δεκαπέντε ουσιαστικά δεν είχαν καν ξεκινήσει, εφτά βρίσκονταν σε ποσοστό υλοποίησης κάτω του 20%, ενώ μόλις δύο είχαν ποσοστό υλοποίησης άνω του 50%».

Κουράκης: Ένα τόσο "λαμπρό" έργο δεν είναι ορατό από τους πολίτες

Στο μεταξύ, σκληρή υπήρξε η απάντηση της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο-Ανοικτοί Ορίζοντες» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ο οποίος σχολίασε το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής, λέγοντας πως είναι «περίεργο, που ένα τόσο ''λαμπρό'' έργο, δεν είναι ορατό από τους πολίτες».

Ο πρώην δήμαρχος κατά την ομιλία του, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ άλλος απολογισμός με τέτοια και τόση απόκλιση, της θεωρίας από την πράξη. Επίσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες», Ηλίας Λυγερός, ανέφερε πως οι Ηρακλειώτες λένε πως «ποτέ άλλοτε μια δημοτική αρχή δεν μας απογοήτευσε τόσο πολύ». Κριτική σε υψηλούς τόνους ασκήθηκε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Σχόλια