Ειδήσεις

Συγκλονίζει ξανά ο χαμός της εγκύου που έσβησε με το μωρό

Αναβίωσε η τραγική υπόθεση της Μαρίας Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη η οποία είχε ξεψυχήσει στο Βενιζέλειο μαζί με το αγέννητο μωρά. Εξετάστηκαν οι μάρτυρες.

Αναβίωσε την Παρασκευή (18/11) στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης η τραγική υπόθεση της 33χρονης Μαρίας Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη η οποία είχε ξεψυχήσει τον Απρίλιο του 2009 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μαζί με το αγέννητο μωράκι της, όντας ετοιμόγεννη.

Για την υπόθεση δικάζονται σε δεύτερο βαθμό τρία άτομα: Ο λόγος για τον τότε διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, τη γιατρό που βρισκόταν σε εφημερία ετοιμότητας, καθώς και έναν ειδικευόμενο τότε γιατρό. Πρόκειται για τους τρεις γιατρούς οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2013.

πενθυμίζεται ότι στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου είχαν καθίσει τότε για να δικαστούν έξι ακόμη άτομα, τα οποία αθωώθηκαν.

Την Τετάρτη η απόφαση

Την Παρασκευή (18/11) εξετάστηκαν μάρτυρες της υπόθεσης και νωρίς το απόγευμα το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για την ερχόμενη Τετάρτη (23/11). Η δίκη θα συνεχιστεί τότε με την κατάθεση ενός ακόμη μάρτυρα, τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις συνηγόρων και -εκτός απροόπτου- την έκδοση της απόφασης.

Τι είχε γίνει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Τον Μάιο του 2013, τέσσερα χρόνια μετά τη διπλή τραγωδία, κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου συνολικά εννέα άτομα. Πρόκειται για 7 γιατρούς και δύο μαίες. Όλοι οι γιατροί κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ δύο από αυτούς βαρύνονταν επιπλέον με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Οι δύο μαίες κατηγορούνταν για ψευδή βεβαίωση, ενώ ένας εκ των γιατρών ήταν κατηγορούμενος -εκτός των άλλων- για ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση.

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο είχε επιβάλει στον πρώην διευθυντή της Γυναικολογικής του Βενιζελείου ποινή φυλάκισης 4,5 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος. Στη γιατρό που βρισκόταν σε εφημερία ετοιμότητας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών, ενώ στον ειδικευόμενο φυλάκιση ενός έτους. Οι δύο τελευταίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Το χρονικό της διπλής τραγωδίας.

Το βράδυ της 27ης Απριλίου του 2009 κι ενώ βρισκόταν στον όγδοο μήνα της κύησης, η 33χρονη Μαρία εισήχθη στο Βενιζέλειο με συμπτώματα δύσπνοιας και αφόρητους πόνους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αδικοχαμένη νοσηλεύτρια είχε καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι ήταν ετοιμόγεννη, κάτι το οποίο φέρονται να μην είχαν αντιληφθεί έγκαιρα κάποιοι εκ των συνολικά 9 κατηγορουμένων που είχαν καθίσει στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου. Μετά την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας της 33χρονης γυναίκας χειροτέρευε ώρα με την ώρα όλο και περισσότερο.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο κατηγορητήριο, η Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη, στις 6 τα ξημερώματα της 28ης Απριλίου, ζήτησε να τη «διασωληνώσουν γιατί αισθανόταν ότι πέθαινε». Τελικά, η άτυχη γυναίκα διασωληνώθηκε μετά τις 8.30 το πρωί. Στις 10 παρά τέταρτο, η 33χρονη φέρεται να μεταφέρθηκε τελικά στο χειρουργείο, προκειμένου να γεννήσει το αγοράκι της. Ωστόσο, η Μαρία δεν τα κατάφερε: Ξεψύχησε από καρδιακή ανακοπή εξαιτίας «πλήρους ρήξης της μήτρας». Δυστυχώς, εκτός από την αδικοχαμένη μάνα, δεν τα κατάφερε ούτε το μωράκι της…

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια