Ειδήσεις

ΠΑΓΝΗ: Για πρώτη φορά αφαίρεση όγκου με τον ασθενή ξύπνιο

Μια πρωτοποριακή επέμβαση διεξήχθη την Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Για πρώτη φορά έγινε αφαίρεση όγκου από τον αριστερό κροταφικό λοβό, με τον ασθενή να είναι ξύπνιο.

Κατά την επέμβαση ήταν απαραίτητο να είναι ξύπνιος ο ασθενής γιατί σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου βρίσκονται σημαντικά κέντρα που ελέγχουν την λειτουργία του λόγου.

Την πρωτοποριακή επέμβαση δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αναπληρωτής καθηγητής, Αντώνης Βάκης.

«Σήμερα κάναμε ακόμα ένα σημαντικό πιστεύω βήμα. Πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Κρήτη εγχείρηση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή ξύπνιο.

Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι γιατί σ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου βρισκονται σημαντικά κέντρα που ελέγχουν την λειτουργία του λόγου. Ο μόνος τρόπος επομένως να αφαιρεθούν όγκοι από αυτή την περιοχή είναι να μας μιλάει ο ασθενής κατά την διαδικασία της αφαίρεσης έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν προκαλούμε βλάβη στην σημαντική αυτή λειτουργία.

Πρέπει να τονίσω ότι τα σημαντικά βήματα επιτυγχάνονται με συλλογικές διαδικασίες και αποτελούν τον καρπό της συνεργασίας πολλών ατόμων και ομάδων. Έτσι βρέθηκαν στο πλευρό μας με ενθουσιασμό όχι μόνο οι Αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου μας των οποίων ο ρόλος είναι καθοριστικός, όχι μόνο οι νοσηλευτές και εργαλειοδότες του χειρουργείου, οι γιατροί και το προσωπικό της ΜΕΘ αλλά και άνθρωποι από μακριά:

Οι φίλοι και συνεργάτες Νίκος Φόρογλου (Νευροχειρουργός) και Ντίνος Καρακούλας , καθηγητές του ΑΠΘ και γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρέθηκαν μαζί μας μεταφέροντας την εμπειρία και τη γνώση τους αφού πραγματοποιούν αυτή την επέμβαση εδώ και πολλά χρόνια.», σύμφωνα με τη δημοσίευση του καθηγητή.

Τέλος, ανέφερε ότι αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα μέσα σε ένα χρόνο. Το προηγούμενο ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον με εμφύτευση ηλεκτροδίων σε πυρήνες του εγκεφάλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια