default-image

Aμερικανός πρόεδρος επί... Κρητικού εδάφους (video)

Κρήτη
Aμερικανός πρόεδρος επί... Κρητικού εδάφους (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

25 χρόνια χωρίζουν τις επισκέψεις του Μπαράκ Ομπάμα  και του Τζώρτζ Μπους του Πρεσβύτερου στην Ελλάδα οι οποίες εξελίχθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο στην Ελληνική πρωτεύουσα όσο και στα Χανιά τα οποία είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της επίσκεψης του ο πρώην πλανητάρχης η οποία έμεινε αξέχαστη σε όλη την αποστολή των Αμερικανών χάρη στην κρητική κουζίνα και φιλοξενία που είχαν την ευκαιρία να απολαύουν.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_3qbw5xop/

Ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Άμυνας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, επισκέφθηκε στις 20 Ιουλίου του 1991 τη ναυτική βάση των Η.Π.Α. στη Σούδα.

Οι ιστορικές στιγμές για την Κρήτη με σύσσωμη την οικογένεια Μητσοτάκη να υποδέχεται λίγο αργότερα τον Τζώρτζ και την Μπάρμπαρα Μπους στον κατώφλι της κατοικίας τους στο Ακρωτήρι Χανίων είναι αποτυπωμένες στο αρχείο  της ΚΡΗΤΗ-TV όσο και στο αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το προεδρικό ζεύγος εντυπωσιάζεται από τις μαγειρικές επιδόσεις της κυρίας Μαρίκας Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος μαγεύτηκε από το κρητικό ελαιόλαδο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρέδωσε στη συνοδεία του δύο τενεκέδες με το κρητικό χρυσάφι για πεσκέσι.

 Όμως δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν με το προεδρικό αεροσκάφος, Air Force 1, για λόγους ασφαλείας και για τη μεταφορά τους επιστρατεύεται έγινε μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, για να καταλήξουν μετά από περιπέτειες στο λευκό οίκο.

Σε πολιτικό επίπεδο η επίσκεψη Μπους στην Κρήτη έμεινε στην ιστορία για την κίνηση του τότε πλανητάρχη να βγάλει τη γραβάτα του την ώρα της ομιλίας, αλλά και για την παράλειψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αναφερθεί στην δική του προσφώνηση στο θέμα της Κύπρου.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News