default-image

Το "Καλησπέρα" του Ομπάμα στη Συνέντ.Τύπου με Τσίπρα

Ελλάδα
Το "Καλησπέρα" του Ομπάμα στη Συνέντ.Τύπου με Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μία ακόμη φορά ,στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων  Ομπάμα και Τσίπρα στο Ζάππειο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεψε την παράσταση ξεκινώντας τις δηλώσεις του λέγοντας "καλησπέρα" και αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους και όλους όσοι τον άκουγαν.

"Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωση σου στην Ελλάδα," είπε ο Μπάρακ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας πρώτο ενικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο, αντίστοιχα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα το πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα.

Ομπάμα: "Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους.Συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης.Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικονομία. Γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα. Έως και σήμερα οι ΗΠΑ είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω.Πολλά από τα ιδεώδη της δημοκρατίας έχουν εδώ στην Αθήνα. Έμαθα την έκφραση «κάλος και αγαθός»."

Τι είπε ο Μπάρακ Ομπάμα για Κυπριακό και ελάφρυνση

Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα χρόνια και παραμένουν μπροστά μας προκλήσεις. Είμαστε υπερήφανη γιατί στο πρόσωπο της Ελλάδας βρέπουμε έναν από τους σημαντικότερους φίλους.

Συζητήσαμε για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε γιατί είναι διεθνές το πρόβλημα. Συζητήσαμε την σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλέξη σ' ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό.Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους.Συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης.Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικονομία.

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου

Αλ. Τσίπρας: "Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Η Ελλάδα προωθεί τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αξιοποιεί τον ρόλο της για τη συνεργασία και την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία. Συζητήσαμε για τις προοπτικές που έχει η διάνοιξη νέων δρόμων για το αέριο στη Μεσόγειο. Συζητήσαμε για τις προοπτικές επενδύσεων. Για να γίνει η Ελλάδα διακομιστικό κέντρο. Συζητήσαμε για τους αγωγούς αερίου. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οι λύσεις που θα επαναφέρουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πλαίσιο της προόδου.

 Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν. Να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν τα αδύναμα στρώματα και η νέα γενιά. Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα. Παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη.

 Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας. Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον σκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση."

naftemporiki

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News