Ειδήσεις

Έρχονται καταιγίδες και... τροπικός κυκλώνας στην Κρήτη

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού απο την ΕΜΥ, Θα επηρεαστεί τη Δευτέρα η Κρήτη όπου και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Με άγριες, τουλάχιστον καιρικές ,διαθέσεις θα ξεκινήσει η εβδομάδα στο νησί καθώς η σχετική καλοκαιρία που επικράτησε τη Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού δίνει της θέση της στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν όχι παραπάνω από δύο ημέρες και με την ελπίδα των Κρητικών να βρέξει για να σωθούν οι καλλιέργειες τους να αποδεικνύεται τουλάχιστον μέχρι και αυτην τη στιγμή "όνειρο θερινής νυκτός".

Σύμφωνα με προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τροπικός κυκλώνας αναμένεται να πλήξει τη Κρήτη τη Δευτέρα.Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Ο ακριβής εντοπισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα θα εξαρτηθεί από την ακριβή κίνηση του κυκλώνα μέσα στις επόμενες 36 ώρες, οπότε θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση με νέα στοιχεία.

Επίσημη Ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

"Βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane), έχει ήδη σχηματιστεί την Κυριακή 30/10 στη θαλάσσια περιοχή νoτιοανατολικά της Σικελίας, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου".

Για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού έχει ενημερωθεί ήδη σχετικά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου:

Αναλυτικότερα :

Για την Κυριακή κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι νεφώσεις που θα είναι παροδικά αυξημένες  με πιθανότητα βροχών στα δυτικά .

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 14- 22 βαθμούς.

Ωστόσο για τη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι κατά τόπους έντονα.

Για την Τρίτη αναμένονται σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες με βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

 Η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου κλείνει ως εξής

Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος των δελτίων της ΕΜΥ και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.    

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ        

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη      

Σχόλια