Ειδήσεις

Νέα πρόταση Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

«Ενοίκιο» 25 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο προτείνει, με νέο κατεπείγον νομοσχέδιο, ο Νίκος Παππάς, αναφορικά με το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, έπειτα από την απόφαση - βόμβα του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, το πρωί της Πέμπτης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτρέψει τη λειτουργία όχι μόνον των σταθμών που εκπέμπουν τώρα, αλλά και των δύο νέων καναλιών (Μαρινάκη, Σαββίδη) που αδειοδοτήθηκαν από τον διαγωνισμό που κατέπεσε.

25 εκατ. ευρώ το ενοίκιο για τα κανάλια - συνολικά

Το ποσό των 25 εκατ. προκύπτει από το συνολικό ποσό που «διασφάλισε» το κράτος από τη δημοπρασία των αδειών (255 εκατ. ευρώ) επιμερισμένο στα 10 χρόνια που ήταν η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε άδειας, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας στην ΕΡΤ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΣΤΕ: ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ "ΜΑΥΡΟ" ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Όπως ανέφερε κ. Παππάς, το εν λόγω τίμημα θα περιγράφεται στον νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα επιμεριστεί στο σύνολο των σταθμών που θα εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα.

Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι ακόμη και οι υπερθεματιστές που είχαν λάβει άδεια αλλά δεν εκπέμπουν (όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη) θα μπορούν, εφόσον τηρήσουν τους όρους της νέας νομοθεσίας και καταβάλουν το τίμημα, να εκπέμψουν κανονικά, καθώς, όπως ανέφερε, το «νομικό καθεστώς είναι ίδιο με τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το όποιο νέο κανάλι έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλουν το τίμημα και να εκπέμψουν. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις, είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους προσδιόρισε στους 400 και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.

6 - 7 εκατ. ευρώ για κάθε κανάλι, για την προσωρινή άδεια

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι θα ζητηθεί από κάθε κανάλι που θα λειτουργεί 6 - 7 εκατ. ευρώ ετησίως προκειμένου να πάρει τη Βεβαίωση λειτουργίας, δηλαδή την προσωρινή άδεια. Το τι ακριβώς θα ισχύσει, τελικά, αναμένεται να διευκρινιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου Παππά στη βουλή για τα κανάλια.

Ποιο το τηλεοπτικό τοπίο μετά το νέο νομοσχέδιο;

Εφόσον τα όσα ανέφερε ο κ. Παππάς γίνουν νόμος, τότε δεν αποκλείεται ο αριθμός των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν πανελλαδικά να αυξηθεί, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των τεσσάρων καναλιών που είχε θέσει η κυβέρνηση.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ"

Ήδη εκπέμπουν οι ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 - που έλαβαν ούτως ή άλλως και άδειες από τον διαγωνισμό που κατέπεσε - και Star, Mega, Alpha, Epsilon, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το επιλέξουν, να βγουν στον αέρα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη.

Ανάλογα, συνεπώς, με τις εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των καναλιών, θα οριστεί και ένα ετήσιο ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν και το οποίο αθροιστικά δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Παππά.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια