Ειδήσεις

Η γέννηση του Λέοντα Τρότσκι

Σαν σήμερα γεννήθηκε η ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, ο Λέον Τρότσκι

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1879 γεννιέται στο χωριό Γιανόφκα της - τότε - Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο Λιεφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν. Ο γνωστός σε όλους ως Λέον Τρότσκι υπήρξε ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των μπολσεβίκων, διετέλεσε κομισάριος Εξωτερικών και Πολέμου, ενώ διαμόρφωσε και το πολιτικό ρεύμα του τροτσκισμού ως επέκταση του μαρξισμού - λενινισμού.

Ο Τρότσκι δολοφονήθηκε με τσεκούρι από έναν Ισπανό κομμουνιστή ονόματι Ραμόν Μερκαντέρ, τον Αύγουστο του 1940. Ήταν 61 ετών. 

Η... 10η πρωθυπουργική θητεία του Κουμουνδούρου

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1880, αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας για δέκατη (!) φορά ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Εκτός από τις δέκα πρωθυπουργικές θητείες - που αποτελούν ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία- ο Κουμουνδούρος διετέλεσε ακόμη δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής, και… 18 φορές υπουργός!

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος γεννήθηκε το 1815. Γράφτηκε στη Νομική Αθηνών, ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του για να πάρει μέρος στην κρητική Επανάσταση. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του βασιλιά ενώ το μεγαλύτερο επίτευγμά του θεωρείται η ειρηνική προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας το 1881. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1883 και τάφηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του Δήμου Αθηναίων η πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του στον οδό Πειραιώς, πήρε το όνομά του, ενώ η πολιτική παράδοση της οικογένειας Κουμουνδούρου συνεχίστηκε από τους δυο γιους του, Κωνσταντίνο και Σπυρίδωνα, οι οποίοι εξελέγησαν επανειλημμένα βουλευτές. 

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Οκτωβρίου του 1912 όταν ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς. Την ίδια ημέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

Η επικράτηση των μπολσεβίκων

Πριν από ακριβώς 99 χρόνια, το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας. Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1917 και η επανάσταση των μπολσεβίκων είχε επικρατήσει: Πρόεδρος του συμβουλίου αναλαμβάνει ο Λένιν, ενώ κομισάριος Εξωτερικών γίνεται ο Λέον Τρότσκι. Ο μετέπειτα διάδοχος του Λένιν στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν ανέλαβε καθήκοντα κομισάριου των Εθνοτήτων.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Τέλος, πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου του 1986, ένας φίλαθλος χάνει τη ζωή του στο στάδιο του Αλκαζάρ, στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον 29χρονο καθηγητή της ΣΕΛΕΤΕ, Χαράλαμπο Μπλιώνα, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο όταν μια φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από την πλευρά των οπαδών της ομάδας της Θεσσαλονίκης, σφηνώθηκε στο λαιμό του.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια