Ειδήσεις

Ο "ιός Κοξάκι" ξαναχτυπά και "πονοκεφαλιάζει" τους γονείς

Στην Κρήτη καμιά φορά τον ακούμε ως "ο ιός Κοξάκης", θέλοντας να τον "κάνουμε" Κρητικό . Όμως το όνομα του ιού έρχεται από την Αμερική

Στην Κρήτη καμιά φορά τον ακούμε ως "ο ιός Κοξάκης", θέλοντας, χαριτολογώντας να τον κάνουμε Κρητικό . Όμως το παράξενο όνομα του ιού "Κοξάκι", που ταλαιπωρεί αυτό το διάστημα κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχετίζεται με την πόλη Coxsackie κοντά στη Νέα Υόρκη.

"Το όνομα είναι από την Αμερική, όχι ο ιός. Οι πατριώτες μου οι Κρητικοί, ακούγοντας "ο ιός Κοξάκι" μπερδεύονται και καμιά φορά τον λένε "ο ιός Κοξάκης" βάζοντας δηλαδή την κατάληξη -άκης των Κρητικών επιθετων. Γι αυτό λέω ότι τον κάναμε Κρητικό." υπογραμμίζει στο neakriti.gr ο κ. Μανώλης Γαλανάκης, Καθηγητής, Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ.

Πριν πολλά χρόνια, την Άνοιξη του 2002, χρειάστηκε να κλείσουν τα σχολεία πολύ νωρίτερα από το Πάσχα , καθώς είχε προκληθεί πανικός από εμφάνιση κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη με μητέρες που "κόλλησαν" απο τα παιδιά τους συγκεκριμένα,  να χρειαστεί να νοσηλευτούν στην εντατική.

Αυτήν την περίοδο ο ιός έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο , προσβάλλοντας παιδιά κυρίως σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και προκαλώντας ανησυχία στους γονείς που σπεύδουν στους παιδιάτρους για την άμεση αντιμετώπιση της νόσου που δεν είναι επικίνδυνη αλλά χρειάζεται όμως παρακολούθηση και ενημέρωση .

"Οι ιοί Coxsackie υπάγονται στους εντεροϊούς και είναι συχνό παθογόνο σε όλες τις ηλικίες, σε μικρούς και σε μεγάλους. Μεταδίδονται με το αναπνευστικό και από το στόμα. Στα πιο εύκρατα κλίματα, όπως στην Κρήτη, μπορούν να κυκλοφορούν λίγο-πολύ όλο το χρόνο και να κάνουν εξάρσεις κρουσμάτων στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, όπως αυτό το διάστημα" υποστηριζει ο κ.Γαλανάκης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

"Κάθε φθινόπωρο νοσηλεύουμε αρκετά παιδιά με λοιμώξεις από τους ιούς Coxsackie, το ίδιο και φέτος, ωστόσο δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.Στα παιδιά είναι υπεύθυνοι για πολλές από τις "ιώσεις", που περνούν μόνες τους και συνήθως είναι ήπιες. Πολύ σπανιότερα μπορούν να προσβάλλουν το μυϊκό σύστημα και την καρδιά ή το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν έχουμε εμβόλιο, ούτε ειδική αντιϊκή θεραπεία, που συνήθως δεν χρειάζονται εξ άλλου", τονίζει με νόημα ο κ. Γαλανάκης.

Τα συμπτώματα του Coxsackie

Ο ιός Coxsackie μπορεί να παράγει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία, ή ναυτία. Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα.

 Διάγνωση και θεραπεία

Δεν χρειάζεται πανικός ούτε ειδικά μέτρα προστασίας, συνήθως η καλή καθαριότητα και τα λογικά μέτρα υγιεινής αρκούν. Τα παιδιά πρέπει να μένουν σπίτι όσες μέρες είναι άρρωστα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια