Ειδήσεις

"Γαϊδουροκαλόκαιρο" στην Κρήτη δίχως το... "Rex Blocking"

Τ.Αρνιακός: "Υπερβολές τα όσα ακούγονται για το Rex Blocking. Η Κρήτη δεν επηρεάζεται από το φαινόμενο που έχει προκαλέσει τόσο ντόρο."

Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι στην Κρήτη ανήκει στο παρελθόν; Ημερολογιακά ναι αλλά όχι και καιρικά. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλες αυτές τις ημέρες στο νησί όχι απλά θα εξακολουθήσουν να υφίστανται αλλά θα συνεχιστούν και παρά την έλευση του μετεωρολογικού  φαινομένου Rex Blocking τις επόμενες ώρες από την Ελλάδα.

"Η Κρήτη θα επηρεαστεί ελάχιστα από το φαινόμενο  που θα γίνει περισσότερο αισθητό στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο υδράργυρος θα πέσει κατά 6 βαθμούς ενώ στο νησί σας  μιλάμε για ανεπαίσθητη πτώση όχι παραπάνω από 2 βαθμούς," υποστηρίζει στο neakriti.gr ο μετεωρολόγος κ. Τάσος Αρνιακός.

Και μπορεί η πτώση της θερμοκρασίας να αγγίξει στο νησί  τους 2 μόλις βαθμούς, ωστόσο όσο προχωράμε προς το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα ανέβει και οι παραλίες θα αποδειχτούν ο καλύτερούς προορισμός για τους Κρητικούς αλλά και για τους τουρίστες που παραμένουν στο νησί απολαμβάνοντας ήλιο και θάλασσα στο έπακρο. Ανησυχία την ίδια ώρα στον αγροτικό κόσμο για την έλλειψη βροχής που θα ήταν σωτήρια στις καλλιέργειες του νησιού.

"Οι θερμοκρασίες στην Κρήτη θα συνεχίσουν να είναι υψηλές ενώ και το Σαββατοκύριακο που έρχεται περιμένουμε τον υδράργυρο κυρίως στα κλειστά πεδινά τμήματα να ανέβει ακόμη και στους 30 βαθμούς κελσίου. Για αυτό και ο λαός λέει ότι τον Οκτώβρη περνάμε το γαϊδουροκαλόκαιρο . Ενδεικτικά την Πέμπτη θα πέσει η θερμοκρασία από 26 στους 24 βαθμούς. Την Παρασκευή θα έχετε καλοκαιρία με τον υδράργυρο από 25 έως και 28 βαθμούς κελσίου. Ενώ ετοιμαστείτε για ένα άκρως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο στους 30 και με τις καιρικές συνθήκες να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας."

Πέραν από κάποια διαστήματα με συννεφιά κυρίως στα κεντρικά και βόρεια του Ηρακλείου αλλά και στα ορεινά του Λασιθίου , ο μήνας θα είναι στεγνός από άποψη βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό που δηλώνει επίσης ότι ο καιρός θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη οπότε και αναμένεται να ζήσουμε το μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», δηλώνει ο κ. Αρνιακός.

Τάσος Αρνιακός: Υπερβολές και αστειότητες για το Rex Blocking

Για υπερβολές σε όλα όσα ακούγονται σχετικά με το μετεωρολογικό φαινόμενο Rex Blocking, σπάνιο για την Ανατολική Ευρώπη το οποίο όμως  αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας κατά τις επόμενες ημέρες προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κάνει λόγο ο κ . Αρνιακός λέγοντας  χαρακτηριστικά: "Είναι υπερβολικά αυτά που γράφονται και λέγονται  μπροστά σε αυτά που έχουμε ζήσει για να μην σας πω ότι η πτώση  που ακούγεται είναι αστεία αν σας αναφέρω ότι παλιότερα στις 3 Οκτωβρίου του 1991 είχε καταγραφεί μεγάλη πτώση στην Αθήνα από τους 31 στους 16 βαθμούς κελσίου .Επαναλαμβάνω ότι η Κρήτη δεν επηρεάζεται από το φαινόμενο, θα είναι της τάξης των 6- 7 βαθμών αλλά τίποτα ανησυχητικό για το οποίο έχει προκληθεί τόσος ντόρος."

Συχνότερο στη Δυτική Ευρώπη

«Όταν η ροή των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα είναι τέτοια που τα βαρομετρικά συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ή αλλιώς blocking. Ένας τέτοιος εμποδισμός, ο οποίος καλείται Rex Blocking προς τιμήν του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex, που μελέτησε το φαινόμενο το 1950, θα δημιουργηθεί από αύριο στα Βαλκάνια. Το φαινόμενο αυτό, αν και είναι συχνότερο στη Δυτική Ευρώπη, εμφανίζεται και στην  Ελλάδα .

Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της Βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας.

Σχόλια