default-image

Τα επεισόδια και οι συμπλοκές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Κρήτη
Τα επεισόδια και οι συμπλοκές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζάνι που βράζει παραμένει η κοινωνία του Ρεθύμνου μετά τα πρωτοφανούς βιαιότητας επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, με αφορμή την αντιπαράθεση για τη συζήτηση του θέματος φιλοξενίας των προσφύγων στην Κρήτη από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πέντε προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία εκ των οποίων οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις, όλοι ωστόσο μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ επίσημα τραυματισμοί δεν έχουν καταγραφεί από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης με τηλεφωνική παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", ξεκαθάρισε ότι αυτές οι άσχημες εικόνες δεν εκπροσωπούν τη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου έδωσε το πράσινο "φως" στη φιλοξενία των προσφύγων, θα πρέπει ωστόσο οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να μην καταστεί και η Κρήτη σε αποθήκη ψυχών, όπως αναφέρεται από τη διεθνή αμνηστία για άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να διαφυλαχθεί και ο τουρισμός του νησιού.

Ιδιαιτέρως σκληρή και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς είναι η ανακοίνωση που συνυπογράφουν Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου, ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καταγγέλλοντας την στάση και τους χειρισμούς της αστυνομίας αλλά και τη χρήση χημικών.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο άγριος ξυλοδαρμός που υπέστη συνάδελφος εκπαιδευτικός απρόκλητα από φασιστοειδή, υπό την κάλυψη των ΜΑΤ. Η αστυνομία ακολουθώντας άνωθεν εντολές στράφηκε με το γνωστό μένος της ενάντια στους αντιφασίστες διαδηλωτές μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη, κάνοντας και προσαγωγές από τον "σωρό" χωρίς στοιχεία. Καταδικάζουμε την χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και μάλιστα σε ώρα αιχμής. Η χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών σχεδόν μέσα στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου εν ώρα λειτουργίας του, εγείρει έως και νομικές ευθύνες».

Ωστόσο κύκλοι της αστυνομίας διευκρινίζουν σε κάθε τόνο πως η μόνη απάντηση στις αιτήσεις των φορέων που εξέδωσαν την επίμαχη ανακοίνωση είναι το γεγονός ότι τόσο οι προσαγωγές όσο και οι συλλήψεις που έγιναν αφορούν και τις δύο πλευρές που ενεπλάκησαν στα επεισόδια χωρίς καμιά εξαίρεση και χωρίς διακρίσεις.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Από τα χθεσινά επεισόδια:

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News