Ειδήσεις

15 εκατ. ευρώ για να έρθει η ανάπτυξη στο Ηράκλειο

Το “πράσινο φως” του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός μακρόχρονου στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη μέσω του Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, πήρε χθες η δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Το "πράσινο φως" του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός μακρόχρονου στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη μέσω του Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, πήρε χθες η δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

"Πράσινο φως", ωστόσο, που ήρθε μονάχα από την πλειοψηφία, καθώς εκ μέρους της αντιπολίτευσης καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση", ενώ ψήφισαν λευκό η παράταξη των "Ανοιχτών Οριζόντων" με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών" με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό και η "Άμεση Δημοκρατία" με τη Μόνα Αμανατίδου.

Μετά τη χθεσινή έγκριση του Συμβουλίου, η δημοτική Αρχή μπορεί να βάλει μπρος τις διαδικασίες για τη δρομολόγηση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, γύρω από τον οποίο στη Λότζια δίνουν ιδιαίτερο βάρος, ποντάρουν πολύ σε επίπεδο αναπτυξιακό, πολιτικό και επικοινωνιακό, δίνοντας ως στίγμα πως πρόκειται για ένα άρτια μελετημένο σχέδιο, που θα δώσει νέα πνοή στο Ηράκλειο.

Νέα πνοή πολύπλευρη, αφού, όπως επισημαίνουν στο Δήμο, το σχέδιο "ακουμπά" στην αναβάθμιση συνοικιών και σημείων της πόλης, στην ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, του λιμανιού, των ενετικών τειχών και της παλιάς πόλης, αλλά και στην ενεργειακή ενίσχυση των κτηρίων...

Το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχει εξασφαλισμένο προϋπολογισμό περίπου 24 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που προορίζεται από κοινού και για τους δύο μεγαλύτερους δήμους της Κρήτης, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Από το ποσό αυτό το Ηράκλειο αναμένεται να εισπράξει 15 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, που κατέθεσε το σχεδιασμό, Γιάννη Αναστασάκη, θα αξιοποιηθούν με βάση και τις προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την ισορροπημένη, δίκαιη και ορθολογική ανάπτυξη του Ηρακλείου.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να συνδέσει ενεργά το λιμάνι, την παλιά πόλη και τα ενετικά τείχη μέσα από την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών αλλά και αναπλάσεων, στις οποίες θα δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης για να αναπτύξουν δραστηριότητα και οι επιχειρηματίες.

Επίσης θα διατεθούν σε παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ιστορικό κέντρο, το παραλιακό μέτωπο, τα Καμίνια και τον Πόρο.

Ένα βασικό "στοίχημα" του σχεδίου είναι να αποκατασταθεί η λειτουργική σύνδεση της παλιάς πόλης και του παράκτιου μετώπου με την Κνωσό και το λιμάνι, ύλη εισόδου της κρουαζιέρας, που έχει σαν συνέπεια λιγότερους επισκέπτες στην πόλη και μειωμένη ωφέλεια για τις επιχειρήσεις που συντηρούνται οριακά ή κλείνουν και λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν τουριστικές διαδρομές τις οποίες θα μπορεί να διανύει ο επισκέπτης της πόλης που έρχεται από το λιμάνι και θα μπορεί για παράδειγμα να περιηγηθεί στην Αγία Τριάδα, μια από τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις ανάπλασης σύμφωνα και με το ρυμοτομικό σχέδιο, που εκκρεμεί να επικυρωθεί και τυπικά.

Παράλληλα, βεβαίως, με τις τεχνικές, αισθητικές παρεμβάσεις ανάπλασης, ζητούμενο για τις περιοχές αυτές της παλιάς πόλης είναι να υπάρξει και οικονομική αναζωογόνηση. Να αναπτυχθεί δηλαδή πολύ απλά επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι στο οποίο επίσης δίνει βάρος το σχέδιο...

Το επόμενο βήμα, μετά τη χθεσινή εγκριτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, είναι η κατάθεση του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης από κοινού για τους δύο Δήμους Ηρακλείου και Χανίων στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.

Μετά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τα ακριβή επιμέρους έργα που θα δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος, όπου σίγουρα θα περιλαμβάνονται και σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια, όπως η ίδια η Λότζια ή το δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω...

Με αιχμές η παράταση της ΔΕΠΑΝΑΛ

Αρκετή συζήτηση, με έντονη κριτική, "βολές" και αιχμές, έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση γύρω από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και το αίτημα παράτασης για ένα έργο οδικής αποκατάστασης που ανέλαβε να εκτελέσει η Δημοτική Επιχείρηση, με απευθείας ανάθεση, για λογαριασμό του Δήμου.

Η ΔΕΠΑΝΑΛ είχε αναλάβει στις 30 Δεκεμβρίου 2015 το έργο, δαπάνης 55.000 ευρώ, που έχει να κάνει με επιδιορθώσεις-αποκαταστάσεις στους δρόμους, κατά βάση στις λακκούβες.

Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, που πήρε η ΔΕΠΑΝΑΛ με απευθείας ανάθεση, ήταν 9 μήνες. Εκπνέει δηλαδή κανονικά αύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η ΔΕΠΑΝΑΛ κατέθεσε αίτημα στο Δήμο να της χορηγηθεί 6μηνη παράταση για την ολοκλήρωση του αντικειμένου.

Στο αίτημά της για παράταση η ΔΕΠΑΝΑΛ επικαλείται ως λόγους τα capital controls, αλλά και την έλευση του φθινοπώρου και της βρόχινης, όπως αναφέρει, περιόδου, που τρενάρουν πρακτικά τις παρεμβάσεις στις λακκούβες.

Τα επιχειρήματα αυτά πυροδότησαν χθες τη μήνη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για αίωλα επιχειρήματα και φαιδρές δικαιολογίες που δε στέκουν αλλά υποκρύπτουν κάτι άλλο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν το ότι μέσα σε 9 ολόκληρους μήνες η ΔΕΠΑΝΑΛ δεν κατάφερε να εκτελέσει ένα έργο μικρό σχετικά, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ.

Οι ίδιοι απέρριψαν τη δικαιολογία ότι δημιούργησαν εμπόδια στην υλοποίηση τα capital controls, ενώ χαρακτήρισαν αδιανόητο το να ζητείται τόσο μεγάλη χρονικά παράταση, 6 ολόκληρων μηνών.

Στα "πυρά" επιχείρησε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης. Ο ίδιος επισήμανε από την πλευρά του πως και τα capital controls στάθηκαν εμπόδιο, διότι οι πληρωμές από τη ΔΕΠΑΝΑΛ προς τους προμηθευτές γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ρευστό και επιταγές και όχι ηλεκτρονικά (!), κάτι που προκάλεσε ειρωνικές αιχμές από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, στάθηκε στην έλλειψη ασφαλτικού μείγματος από τα εργοστάσια, που δε βγάζουν όπως είπε τους τελευταίους μήνες επειδή δε γίνονται οδικά έργα και δεν έχουν μεγάλους πελάτες...

Τελικά, μετά από αντιπαράθεση και μετά από έντονο επεισόδιο του κ. Αγγελάκη με τον κ. Μακαρώνα, η παράταση δόθηκε κατά πλειοψηφία...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια