Ειδήσεις

Μάχη για αποζημιώσεις από τις καταστροφές της χαλαζόπτωσης

Τι θα γίνει με τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την περασμένη Τρίτη τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου; Ένα ερώτημα που θέτουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, ενώ ήδη από όσα έχουν προκύψει, τόσο σε επίπεδο ΕΛΓΑ όσο και σε επίπεδο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μάλλον που δεν υπάρχουν και ιδιαίτεροι λόγοι αισιοδοξίας του κόσμου ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων!

«Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση, που συνέβη στις 20/9/2016 στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών ελαιόδεντρων, κηπευτικών, μπανάνας και οπωροκηπευτικών, καθώς επίσης και όψιμων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού καταστράφηκαν σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου, στο βόρειο τμήμα του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, στο δήμο Μαλεβιζίου και στο Οροπέδιο Λασιθίου», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και συνεχίζουν: «Παρά το ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν αρχίσει τις καταγραφές, υπάρχει αγωνία από τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών αυτών για το αν ο ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση έχουν πρόθεση να προχωρήσει τη διαδικασία αποζημιώσεων, με δεδομένο ότι και για τις περσινές καταστροφές δεν έχει δοθεί ακόμα τίποτα.

Αυτές οι καταστροφές έρχονται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της φετινής ανομβρίας αλλά και της σκληρής αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε., του τεράστιου κόστους των καλλιεργειών, της άγριας φορολογίας και των χαρατσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της "GAIA-Επιχειρείν", κ.ά.), που τους έχουν επιβληθεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις, του άδικου νόμου του ΕΛΓΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ως κυβέρνηση, διαιωνίζοντας μια κατάσταση που οδηγεί σε χρεωκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αμέσως παρακάτω ερωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου:

• Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για την έγκαιρη, δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των καταστροφών.

• Τι πρόκειται να κάνει για το "πάγωμα" κάθε οφειλής (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτών και την απαλλαγή από τη φετινή ασφαλιστική εισφορά.

• Πότε θα αλλάξει το νόμο του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.

Τεράστια ζημιά

Αξιοσημείωτη, εξάλλου, είναι η ζημιά που προκλήθηκε από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Τρίτης στα χωριά Μοχός, Σταλίδα, Μάλια και στα χωριά της Λαγκάδας, κυρίως σε καλλιέργειες ελαιοδέντρων, κηπευτικών και μπανάνας.

Μετά από αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χερσονήσου, παρουσία του αντιδημάρχου Μαλίων Μανόλη Κουλούρα, έγινε αναγγελία των ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Κλιμάκιο από γεωπόνους του Υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ περιόδευσε άμεσα στο δήμο Χερσονήσου στις 21 Σεπτεμβρίου, για μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Χερσονήσου ζητά επιτακτικά την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων δημοτών.

Ο Δήμος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πληγέντες αγρότες, συνδράμοντας στην άμεση σύνταξη των απαραίτητων δηλώσεων.

Τις επόμενες μέρες οι παραγωγοί των περιοχών που επλήγησαν θα ενημερωθούν για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζημίας που υπέστησαν.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές σε βάρος των αγροτών των Αρχανών, καθώς και του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως έχουμε ήδη γράψει, δημοσιεύοντας και τις αντίστοιχες, αποκαρδιωτικές πραγματικά φωτογραφίες.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια