Ειδήσεις

Τραγική η εκτίμηση του ΔΟΜ: Υγρός τάφος για 3.500 πρόσφυγες

Ολοένα και βαρύτερος γίνεται ο απολογισμός της προσφυγικής τραγωδίας στη Μεσόγειο, καθώς, μετά και το πρόσφατο ναυάγιο της Αιγύπτου με την ανατροπή βάρκας που μετέφερε 400-450 ψυχές, από τις οποίες σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό έχουν χαθεί στα νερά τουλάχιστον 162 άνθρωποι, ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών μέσα στη χρονιά εκτινάσσεται στους 3.501.

Τη σοκαριστική αυτή είδηση ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων αντιστοιχεί στο σύνολο των θανάτων που καταγράφηκαν για το 2015 και σε τουλάχιστον 200 περισσότερους συγκριτικά με το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης από τον Ιανουάριο του 2016, με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν κατά 50% μικρότερος συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναφορικά με το ναυάγιο της Αιγύπτου που σημειώθηκε την Τετάρτη, ο επίσημος απολογισμός καταγράφει 162 τουλάχιστον νεκρούς.

Το αιγυπτιακό ναυάγιο

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα χθες, όταν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις περισυνέλεξαν τις σορούς τουλάχιστον 107 μεταναστών, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω. Στο πλοίο που βυθίστηκε, φαίνεται να επέβαιναν 300 άτομα περισσότερα από τα 150 που ήταν το επιτρεπτό. Όλοι τους μείνανε επτά ώρες στη θάλασσα πριν τους ανακαλύψουν οι ομάδες διάσωσης.

Μέχρι χθες είχαν διασωθεί 164 άτομα, εκ των οποίων 117 είναι Αιγύπτιοι και 43 από άλλες χώρες. Όλοι τους είχαν προορισμό τις ακτές της Ιταλίας.

Το σκάφος ναυάγησε την Τετάρτη στη Μεσόγειο, σε απόσταση 12 χλμ. ανοικτά της πόλης Ροζέτα. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του χρόνου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 2.765 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά το διάπλου της θαλάσσιας οδού της κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία.

Μίνι Σύνοδος για το προσφυγικό

Η τραγική αυτή είδηση έρχεται λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βιέννη η μίνι Σύνοδος για το προσφυγικό, την οποία έχει συγκαλέσει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν. Στη Σύνοδο θα συμμετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παραμονές της Συνόδου ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Der Standard" επισημαίνει την ανάγκη η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στο προσφυγικό. Παράλληλα, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.

«Έπειτα πρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί, άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στόχος του θα ήταν, επίσης, μια ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επιμέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μια δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα. Όπως σημειώνει, το πρόβλημα της Ευρώπης με το προσφυγικό δε θα έχει λυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017, και θα πρέπει αυτό το πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω του, και αυτό επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Έχουν γίνει πολύ λίγα

Κατά την άποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλες της Ευρώπης και στην πραγματικότητα δε θα πρέπει να αφεθούν μόνες οι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Κερν, θα πρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επιτόπου, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον εταίροι στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία. Ο ίδιος θεωρεί πως η μέριμνα για τους πρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντά στις χώρες προέλευσης και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη και να επενδύσει στην εκεί οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια