Ειδήσεις

Η Άλωση της Τριπολιτσάς

Μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες νίκες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης

Σαν σήμερα, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών, μετά από πολύμηνη πολιορκία,  η Τριπολιτσά. Η Άλωση της Τριπολιτσάς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες νίκες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η στρατιωτική ιδιοφυϊα του οποίου αναδείχθηκε στην Αλωση της Τριπολιτσάς, συνολικά 32.000 Τούρκοι και Εβραίοι έπεσαν νεκροί.

«Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη» γράφει ο Γέρος του Μωριά στα απομνημονεύματά του, προσθέτοντας ότι «το ασκέρι, όπου ήτον μέσα, το Ελληνικόν, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, τριάντα δύο χιλιάδες, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς.

Ένας υδραίος έσφαξε ενενήντα. Έλληνες εσκοτώθηκαν εκατόν». Σημειώνεται ότι οι Αλβανοί που ζούσαν στην Τριπολιτσά, διέφυγαν συντεταγμένα χωρίς να τους πειράξει κανείς, καθώς νωρίτερα είχε επέλθει σχετική συμφωνία με τους επαναστάτες.

Και εγένετο Σαουδική Αραβία

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Σεπτεμβρίου του 1932 όταν ιδρύεται το κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Εκείνη την ημέρα το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται κι επίσημα με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ, υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ και ως αποτέλεσμα σχηματίζεται το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

Ο θάνατος του Πάμπλο Νερούδα

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973 αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής, Πάμπλο Νερούδα. Από πολλούς - όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές- θεωρείται ως ο σπουδαιότερος ποιητής του 20ου αιώνα. Το 1971, ο Νερούδα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, κάτι που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων λόγω των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων. Ο ποιητής εξέδωσε καθ' όλη τη διάρκεια του βίου του πληθώρα ποιητικών συλλογών ποικίλου ύφους, από ερωτικά ποιήματα έως πολιτικά «μανιφέστα».

Πέθανε λίγες μόνο ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ και τη δολοφονία του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον οποίο ο Νερούδα είχε στηρίξει έμπρακτα. Τον Απρίλιο του 2013, μάλιστα, 40 χρόνια μετά το θάνατό του Νερούδα, έγινε εκταφή της σορού του, για να εξακριβωθεί αν είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης με δηλητήριο από πράκτορες του Πινοτσέτ.

Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1974 όταν νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, μετά από νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν το ΚΚΕ, η ΕΔΑ και το ΚΚΕ Εσωτερικού συμμετείχαν από κοινού ως Ενωμένη Αριστερά λαμβάνοντας ποσοστό 9,47%.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια