Ειδήσεις

Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού. Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Η σύμβαση για το Ελληνικό που ψηφίστηκε χθες στην ευρύτερη πλειοψηφία συζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Βουλής. Ωστόσο σήμερα, Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη που έδωσαν θετική ψήφο στη σύμβαση, άσκησαν δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση, για τη στάση που είχε τηρήσει όταν ήταν αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, με τη φράση «είμαστε περήφανοι που σώσαμε ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υπεραμύνθηκε έναντι της κριτικής που άσκησε η αντιπολίτευση για τη σύμβαση για το Ελληνικό, ως «εξαιρετικά καλύτερης από εκείνη που παραδόθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι «αν βελτιώσαμε τη σύμβαση γιατί αυτό το παραδέχθηκαν όλοι». Το πρόβλημα είναι ότι «η σύμβαση που παραλάβαμε ήταν καταστρεπτική», προσθέτοντας πως πλέον έγινε γνωστό πως δεν υπήρχε καν «μάστερ πλαν». Προσέθεσε πως ουδεμία πρόβλεψη έγινε για το αν χωράνε 90.000 άνθρωποι στην περιοχή (αφού σύμφωνα με την ανάλυση τόσοι αντιστοιχούν σε κατοικίες 2,5 εκατ. τ.μ.) και αναρωτήθηκε πώς θα κυκλοφορούν, πού θα πηγαίνουν σχολείο και αν αντέχει το τραμ και το μετρό.

«Δεν έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις, είναι αλήθεια. Πραγματικά δεν σώθηκε η παρτίδα. Όμως αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, θα είχε υπογραφεί αυτούσια η σύμβαση που είχε φέρει η ΝΔ. Το ότι είμαστε χρήσιμοι σε αυτό το πόστο αποδείχθηκε κι από και πέρα τα κινήματα ας κάνουν το καθήκον τους» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί της αριστερής ιδεοληψίας, λόγω και της οποίας εκδιώχθηκαν επενδυτές και καθυστέρησαν σοβαρά οι μεγάλες επενδύσεις, ο κ. Τσιρώνης αντέστρεψε τα βέλη, θέτοντας το ερώτημα αν μετρήθηκαν με όρους καθαρής αγοράς οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της εγκατάστασης των Mall εντός του οικιστικού ιστού. «Κι όταν μιλάμε για την καχυποψία των επενδυτών, όσοι έριξαν το ΑΕΠ της χώρας 25% και έφευγαν οι επενδυτές τρέχοντας, δεν νομίζω ότι έφευγαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έκλεισε επί των ημερών σας» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης μίλησε για «καταστροφή» όταν αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατηγορώντας τις τότε κυβερνήσεις ότι κατασκεύασαν έργα, τα οποία σήμερα παραμένουν σε εγκατάλειψη, υπερκοστολογημένα και με διαδικασίες «fast track». «Ήταν η Ολυμπιάδα της διαπλοκής» είπε και επισήμανε - με αφορμή τις συχνές αναφορές της τελευταίας περιόδου στην πολυφωνία - πως τότε δεν ακούστηκαν οι φωνές που εκτιμούσαν ότι οδεύαμε σε καταστροφή.

Κωνσταντοπούλου: Για κακούργημα όποιος ψηφίσει "ναι"  

«O κ. Πιτσιόρλας, οι υπουργοί που θα υπογράψουν και όποιος σήμερα ψηφίσει "ναι" πρέπει να ελεγχθούν για κακούργημα. Δεν είναι αστείο πράγμα» είπε σε συνέντευξή της στον Real fm η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για τη σύμβαση του Ελληνικού που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε "όταν υπάρχουν εκτιμήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου που αποτιμούν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ το τίμημα, των ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων που αποτιμούν σε 2,3 δισεκατομμύρια ο ένας και 1,5 δισεκατομμύριο ο άλλος την αξία αυτής της έκτασης και η κυβέρνηση υπογράφει για να την εκχωρήσει για 900 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας, πράγμα που σημαίνει 576 εκατομμύρια παρούσα αξία, γιατί αυτό είναι το σε βάθος δεκαετίας, υπάρχει μια τερατώδης ζημία του Ελληνικού Δημοσίου».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας προανήγγειλε ότι από αύριο θα αναλάβει νομικές πρωτοβουλίες για το θέμα, ενώ σήμερα μετέβη στον Άρειο Πάγο όπου πραγματοποίησε διάβημα.

Αναφερόμενη στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δρομολόγησε και υλοποίησε και εξακολουθεί να υλοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να στήσει τη δική της διαπλοκή» και σημείωσε: «με διαδικασίες καζίνο και τζόγου επιδιώχθηκε να παραχωρηθούν οι άδειες. Είναι διάτρητη κατά την άποψή μου και συνταγματικά και νομοθετικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε, για τον κύριο λόγο ότι μεθοδευμένα παραγκωνίστηκε η μοναδική αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή».

Σχόλια