Ειδήσεις

400.000 ευρώ πρόστιμα από το Λιμενικό το φετινό καλοκαίρι

Περισσότερες από 2.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν το καλοκαίρι που μας αφήνει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Πρόκειται για κάθε είδους παράνομες ενέργειες που έλαβαν χώρα εντός των ορίων αρμοδιότητας του Λιμενικού, στα βόρεια και τα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, και οι οποίες - μέσω των διοικητικών προστίμων που επιβλήθηκαν - αναμένεται να αποφέρουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου σχεδόν 400.000 ευρώ!

Όπως ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" στέλεχος του Λιμενικού, οι περισσότερες από τις συνολικά 2.139 (!) παραβάσεις που σημειώθηκαν από την 1η Ιουνίου έως και χθες αφορούν σε παράνομη στάθμευση οχημάτων, ωστόσο είναι σημαντικό ότι παρουσιάζεται τεράστια αύξηση σε σχέση με πέρυσι στα κρούσματα παρανομίας στα θαλάσσια μέσα αναψυχής στις παραλίες του νομού.

Μιλάμε δηλαδή για περιπτώσεις όπως η εκμίσθωση τζετ σκι, θαλάσσιων ποδηλάτων, φουσκωτών τύπου "μπανάνα" και θαλάσσιων αλεξίπτωτων στις ακτές του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, βεβαιώθηκαν συνολικά 191 παραβάσεις «γενικών κανονισμών λιμένα και ελέγχου θαλάσσιων μέσων αναψυχής». Αξίζει να σημειωθεί από τις 191 παραβάσεις, έχουν εκδοθεί 110 αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκαν στους παραβάτες πρόστιμα χρηματικού ύψους 25.390 ευρώ! Εξάλλου, όπως επεσήμανε στη "Νέα Κρήτη" στέλεχος του Λιμενικού, οι εν λόγω παραβάσεις που βεβαιώθηκαν το φετινό καλοκαίρι είναι πολλαπλάσιες των αντίστοιχων περυσινών. Για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015, οι παραβάσεις αυτές υπολογίζονται περίπου στις 65...

Αρκετές είναι πάντως και οι παραβάσεις που σχετίζονται με ναυαγοσώστες, καθώς το φετινό καλοκαίρι βεβαιώθηκαν 35 τέτοια κρούσματα. Οι παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν - για παράδειγμα - σε υπεύθυνους παραλιών οι οποίοι δεν είχαν προσλάβει έγκαιρα ναυαγοσώστες. Εξάλλου, παραβάσεις βεβαιώθηκαν και για κάποιους ναυαγοσώστες που κατηγορήθηκαν για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και για ελλιπή εξοπλισμό. Από τις συνολικά 35 παραβάσεις, έχουν εκδοθεί 30 σχετικές αποφάσεις, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.380 ευρώ.

"Πρωταθλήτρια" η παράνομη στάθμευση

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις για το καλοκαίρι που μας αφήνει κατέχει αναμφισβήτητα η παράνομη στάθμευση. Από τις 2.139 παραβάσεις, περισσότερες από τις μισές αφορούν σε παράνομα παρκαρισμένα οχήματα σε δρόμους που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Λιμενικού. Από την 1η Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2016, υπάλληλοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου βεβαίωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ 1.284 παραβάσεις. Το χρηματικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, στα 94.790 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, βεβαιώθηκαν και παραβάσεις που σχετίζονται με παρεμβάσεις που έγιναν σε αιγιαλούς-παραλίες. Πρόκειται για την κατηγορία παραβάσεων που επισείει τα πλέον τσουχτερά πρόστιμα. Για του λόγου το αληθές, από τα συνολικά 11 φετινά κρούσματα έχουν εκδοθεί 9 αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 83.900 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, έχουν προωθηθεί για έκδοση από ανώτερα κλιμάκια αποφάσεις επιβολής προστίμων ύψους 103.700 ευρώ όσον αφορά στις υπόλοιπες δύο παραβάσεις. Όπως μας εξηγεί το στέλεχος του Λιμενικού, τα πρόστιμα διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της παρέμβασης που έγινε στην παραλία από τον εκάστοτε παραβάτη.

Εξάλλου, φέτος το καλοκαίρι βεβαιώθηκαν και 12 παραβάσεις σε ψαράδες. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν κυρίως ερασιτέχνες αλιείς. Οι παραβάτες "έφαγαν" πρόστιμο είτε επειδή ψάρευαν παράνομα αχινούς, είτε επειδή τα σκάφη τους δεν είχαν τις απαραίτητες διαστάσεις, είτε επειδή δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν για αλιευτικές παραβάσεις ανέρχεται στα 5.800 ευρώ.

Επίσης, το φετινό καλοκαίρι συνολικά 432 φορτηγά οχήματα που ζυγίστηκαν από υπαλλήλους του Λιμενικού διαπιστώθηκε ότι ήταν υπέρβαρα, με αποτέλεσμα να επιβληθούν στους παραβάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 18.530 ευρώ. Εξάλλου, κρούσματα παραβατικότητας διαπιστώθηκαν και αναφορικά με την εφαρμογή "safe sea net". Πρόκειται για την εφαρμογή όπου καταχωρίζονται όλες οι κινήσεις των πλοίων, τα οποία είναι υποχρεωμένα - για παράδειγμα - να ενημερώνουν έγκαιρα τις εκάστοτε λιμενικές Αρχές για το πότε προσεγγίζουν κάποιο λιμάνι, για το τι ενέργειες θα ακολουθήσουν, κ.λπ. Βεβαιώθηκαν πέντε τέτοιες παραβάσεις, με το ύψος των σχετικών προστίμων να φτάνει συνολικά τα 1.800 ευρώ.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι βεβαιώθηκαν και 7 παραβάσεις για μεταφορά επικίνδυνων φορτίων και μη τήρηση μέτρων ασφαλείας ναυσιπλοΐας. Από τις 7 αυτές περιπτώσεις, στις 6 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.100 ευρώ. Ακόμη, από την 1η Ιουνίου έως και χθες, είχαμε 162 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πρόκειται δηλαδή για πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε οδηγούς που δεν είχαν είτε δίπλωμα οδήγησης, είτε ασφάλεια, είτε δεν είχαν περάσει το όχημά τους από ΚΤΕΟ, είτε ακόμη οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ. Το ύψος των εν λόγω προστίμων φτάνει, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, στα 51.650 ευρώ.

118 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ

40 συλλήψεις από τον Ιούνιο

Όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και χθες 20 Σεπτεμβρίου του 2016 σχηματίστηκαν 118 δικογραφίες για αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου και ειδικών ποινικών νόμων και συνελήφθησαν δύο άτομα για παράβαση νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ένας διακινητής, 33 άτομα για παράβαση του νόμου για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ένα άτομο για διατάραξη της ασφάλειας πλοίων, ένα άτομο για μεταφορά υπεράριθμων επιβατών και δύο άτομα για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια