Ειδήσεις

Συνεχίζει τη στήριξη με συνοδευτικά μέτρα η Περιφέρεια

Την ανάγκη να ενισχύσει πέρα από την επισιτιστική βοήθεια, τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και σε επίπεδο ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης με δεδομένα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση έχει απογειώσει την ενδοοικογενειακή βία ή και τη βία στα σχολεία, σε μια περίοδο που και η μαθητική διαρροή εμφανίζει αυξητικές τάσεις.

Στο πρόγραμμα που ετοιμάζεται να υλοποιηθεί και συμμετέχει και το ΤΕΙ Κρήτης, προβλέπονται από ημερίδες μέχρι σχολές γονέων, συμβουλευτική, αλλά και κοινωνικό φροντιστήριο.

Τα στοιχεία που καταγράφονται δίνουν έναν χαρακτήρα επείγουσας αντιμετώπισης, που ενεργοποίησε την περιφέρεια Κρήτης η οποία  εκτός από την επισιτιστική βοήθεια με πρόγραμμα ανοίγει νέο κύκλο υποστήριξης περισσότερο ψυχολογικής και κοινωνικής.

Περισσότερα από 17 χιλιάδες άτομα σε επίπεδο περιφέρειας θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει από ημερίδες και σχολές γονέων, μέχρι συμβουλευτική στήριξη και κοινωνικό φροντιστήριο για τα παιδιά που στην καρδιά της οικονομικής κρίσης εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Στο πρόγραμμα ενεργό ρόλο θα έχει και το ΤΕΙ Κρήτης, που κατά διαστήματα με έρευνες αποτυπώνει την εικόνα της κοινωνίας και πώς αυτή επηρεάζεται από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Στήριξη Περιφέρειας

Τα συνοδευτικά μέτρα που είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των απόρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων» (ΤΕΒΑ), πρόγραμμα που υλοποιείται από την Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Κρήτης-τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών.

Για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στη Περιφέρεια Κρήτης στο τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς ανέφερε: «Σήμερα παρουσιάζουμε τα συνοδευτικά μέτρα της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους απόρους.

Σήμερα γίνεται η έναρξη των συνοδευτικών μέτρων που αφορά κυρίως την ψυχοκοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών. Αυτά τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω του ΤΕΙ Κρήτης με το οποίο έχουμε υπογράψει σχετική σύμβαση και συγκεκριμένα με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Αφορούν σε ένα μεγάλο βαθμό σχολές γονέων, ημερίδες και σεμινάρια ανά Περιφερειακή Ενότητα και σε ειδικό επίπεδο στήριξη ανά άτομο που χρίζει βοήθειας. Τα συνοδευτικά μέτρα που θα υλοποιηθούν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αφορούν περίπου 7.500 οικογένειες στο νησί».

Έναρξη συνοδευτικών μέτρων  

Από την πλευρά του ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης αναφερόμενος στην υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού επεσήμανε:

«Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος «βασικής υλικής συνδρομής» προχωράει στην έναρξη των συνοδευτικών μέτρων που έχουν γίνει με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης. Ειδικότερα ξεκινάει με την ψυχοκοινωνική στήριξη των άπορων ατόμων και οικογενειών με σεμινάρια και ημερίδες που θα γίνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο θα κάνει το διατροφικό μέρος, ενώ τον οικονομικό προϋπολογισμό θα κάνει η Ένωση Καταναλωτών. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει κάνει 4 κατανομές ειδών στα άτομα που το δικαιούνται, θα συνεχίσει με την κατανομή που πρόκειται να γίνει αύριο 20 Σεπτεμβρίου ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα μοιραστεί το ελαιόλαδο 30 τόννοι σε δυο δόσεις» και πρόσθεσε:

«Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζει μια δράση συνεργασίας μαζί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με το οποίο έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας και έχουμε εγκριθεί ως εταίροι στο πρόγραμμα «Τζάστ» για τα φτωχά παιδιά. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε φτωχές οικογένειες να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Επίσης στο πλαίσιο υλοποίησης του Κοινωνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 29 Σεπτεμβρίου για την σχολική διαρροή, ένα φαινόμενο που μαστίζει τη Κρήτη λόγω αδυναμίας των οικογενειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να εργάζονται για να επιβιώσουν».

Τέλος ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Χλιαουτάκης υπογράμμισε: «Έχουμε αναλάβει τη στήριξη με στοχευμένες παρεμβάσεις, τις δράσεις αυτές που έχει υιοθετήσει η διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, για τις ευπαθείς οικογένειες.

Οι δράσεις αυτές που θα υλοποιηθούν αφορούν στους γονείς αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία, ανάγκη και αφορά στα παιδιά τους. Προσκαλώ την επιστημονική κοινωνική κοινότητα του νησιού μας να «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια και όσο περισσότερο γίνεται να προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή».

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια