Ειδήσεις

Εκλογές για να γίνει επανεκκίνηση ζήτησε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε χθες από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άμεση διενέργεια εκλογών και την έξοδο της σημερινής, άκρως επικίνδυνης - όπως τη χαρακτήρισε - κυβέρνησης από την εξουσία...

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε χθες από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άμεση διενέργεια εκλογών και την έξοδο της σημερινής, άκρως επικίνδυνης - όπως τη χαρακτήρισε - κυβέρνησης από την εξουσία...

«Εμείς έχουμε και παρουσιάσαμε εδώ ένα απόλυτα εφαρμόσιμο σχέδιο», υπογράμμισε ακόμα κατά τη χθεσινή συνέντευξή του, στην οποία υπήρξε εκπροσώπηση και της "Ν.Κ.", με την παρουσία του Γιώργου Σαχίνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος δεσμεύτηκε προσωπικά να βγάλει τη χώρα από το σημερινό φαύλο κύκλο μετριότητας και ηττοπάθειας.

Στην πρώτη του παρουσία στη ΔΕΘ, ως πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε μια προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης, την οποία και δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως επικίνδυνη για τον τόπο...

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει αναλυτικά στη σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον του από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Το αιτιολόγησε, κάνοντας λόγο για «άγονο παιχνίδι» και λέγοντας πως «εγώ δε θα δηλητηριάσω την πολιτική ζωή, ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα και τη δική μου».

Δεν παρέλειψε, την ίδια ώρα, να εξαπολύσει δικές του "βολές" κατά του κ. Τσίπρα, ενώ παρατήρησε ότι «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Μια αιχμή του προέδρου της Ν.Δ., που είχε ως φόντο μια αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια. Μια αποστροφή στην οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ότι θα συλλάβουν τον Χουλιαράκη, που ψάχνει να βρει λύση. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον, θα τους έλεγα να πάνε στη Θεσσαλονίκη».

Στο πολιτικό πεδίο, ερωτηθείς με ποιον τρόπο μπορεί να πάρει στα χέρια του την κατάσταση ο λαός, όπως ζήτησε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το προηγούμενο βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η προσφυγή στις κάλπες.

Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. ζητά εκλογές γιατί είναι «επικίνδυνη για τον τόπο η κυβέρνηση αυτή», γιατί δε βάζει την οικονομία σε τροχιά και λόγω των συνεχών παρεμβάσεων στους θεσμούς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε εκλογές το συντομότερο και σημείωσε ότι το κόστος της διενέργειας εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ισχυρή πολιτική εντολή

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις μετεκλογικά. Εδώ δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα ζητήσει ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις και θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε σημαντική ανανέωση της Κ.Ο., ενώ υπογράμμισε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους και δε θα κάνει έκπτωση στην αξιοκρατία.

«Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα έχουν αποτελεσματικότητα. Γιατί κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Όλοι αξιολογούμαστε, πρώτος εγώ από τον κόσμο. Κι εγώ αξιολογώ, για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί μια πραγματική ομάδα, όχι βιλαέτια και διαφορετικές γραμμές, που θα μπορεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Οικονομία - φορολογία

Στα της οικονομίας, της φορολογίας και του δικού του προγράμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση είναι στην Παιδεία, καθώς και η αναδιάταξη του κράτους, ενώ υπογράμμισε ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να παραμείνει παράγοντας κοινωνικής κινητικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ακύρωση «με ένα νόμο, θα μπορούσα να πω», όλων των αντιμεταρρυθμίσεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στο μέτωπο της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ο ίδιος παρουσίασε «κοστολογημένο σχέδιο περικοπής φόρων με περικοπή δαπανών». «Άκουσα και επικρίσεις, γιατί δεν είπα ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κοπεί 50%; Επειδή αυτό δεν μπορώ το υποστηρίξω».

Σημείωσε, ακόμη, ότι μίλησε για μείωση φορολογίας με ισόποση μείωση δαπανών, καθώς και για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις γιατί η υπερφορολόγηση καθιστούν το "επιχειρείν" αδύνατο στην Ελλάδα. «Γι' αυτό οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στη Βουλγαρία, κι έτσι η χώρα χάνει έσοδα», παρατήρησε.

«Ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός, περιόρισα τις εξαγγελίες μου μόνο σε αυτό που πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Για αγρότες

Σε ερώτηση για τους αγρότες, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για τίποτα περισσότερο απ' ό,τι είπα χθες. Αν η οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να δούμε πιο τολμηρή φορολογική πολιτική για τους αγρότες. Το ζήτημα είναι να πάμε σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας, του υπουργείου πρώτα απ' όλα, που φαίνεται να κινείται σε προηγούμενους αιώνες, καθώς επίσης περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Και πάντως, να μην υπονομεύουμε τους ελάχιστους κλάδους που έχει γίνει δουλειά, όπως είναι το κρασί. Και γι' αυτό έχω εξαγγείλει κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί».

Στόχοι-χρέος

Σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα, επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για αδυναμία διεκδίκησης χαμηλότερων στόχων.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, είπε ότι «πράγματι η στάση των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα δεν ήταν ορθή, υπάρχει από πέρυσι δέσμευση που δεν έχει τηρηθεί». Ωστόσο, τόνισε ότι το χρέος συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας και κάλεσε σε «παρεμβάσεις στο χρέος στο μέτρο του εφικτού».

Όσον αφορά αυτές τις παρεμβάσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα και ρωτήστε τον κ. Δραγασάκη. Άλλα πράγματα είπε ο ένας κι άλλα ο άλλος».

"Κόκκινα" δάνεια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων και του αφελληνισμού των τραπεζών. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και επανέλαβε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Θα πρέπει να παραπεμφθούν σε Εξεταστική Επιτροπή για τους χειρισμούς τους οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, για το πώς από το 62% το ελληνικό Δημόσιο έπεσε στο 25% στις τράπεζες.

«Αλλά τώρα ενδιαφέρει πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, πώς θα έρθουν ξένα κεφάλαια και πώς θα προχωρήσει η αναγκαία αναδιάταξη επιχειρηματικού τοπίου», πρόσθεσε και ανέφερε πως ο χειρισμός των "κόκκινων" κεφαλαίων είναι σοβαρό στοίχημα για τις τράπεζες.

Εργασιακά-συνταξιοδοτικά

Σχετικά με τα εργασιακά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πως θεωρεί «απαραίτητη μια γενναία μεταρρύθμιση» του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά τόνισε: «Δε θεωρώ απαραίτητη ή χρήσιμη τη συζήτηση για ομαδικές απολύσεις, δε θα προσέφερε τίποτε περαιτέρω χαλάρωση του ορίου».

Σε σχετική ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, είπε - σημειώνοντας πως δε θέλει να θυμίσει «ποιος είχε εξαγγείλει από εδώ αύξηση του κατώτατου μισθού» - ότι ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριξε πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι αντικείμενο ελεύθερων διαπραγματεύσεων και ότι «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να κινηθούμε πιο πάνω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε ευθέως αν προσωπικά μπορεί να δεσμευτεί για κάτι απέναντι στους συνταξιούχους. Η απάντησή σου λιτή: «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να υποσχεθώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν συνταξιούχους. Υπάρχουν προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα και πρέπει να δρομολογηθούν κι άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που όμως δε θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων».

Το προσφυγικό

«Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη Ν.Δ., δε με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Η συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού, όμως, μας προβληματίζει», σημείωσε αναφορικά με το προσφυγικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Στο Προεδρικό Μέγαρο νόμιζα ότι συμφωνήσαμε σε μια εθνική γραμμή με διαχωρισμό οικονομικών μεταναστών-προσφύγων. Δεν έγινε τίποτα. Υπάρχει και θέμα διαχείρισης πόρων στο προσφυγικό. Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας με αιχμές. Είδατε καμία αντίδραση;».

Εξάρχεια

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί των Εξαρχείων. Ο ίδιος αντέκρουσε τις βολές περί δεξιάς ατζέντας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δεξιά ατζέντα το "νόμος και τάξη". Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάκαμψης. Δεν υπάρχει ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ζήτημα πολιτικής βούλησης υφίσταται»...

Για Καραμανλή-Σαμαρά

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και η ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς τις σχέσεις του με τους προκατόχους του στην προεδρία της Ν.Δ.

«Έχω άριστη επικοινωνία με τους πρώην πρωθυπουργούς, δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη Νέα Δημοκρατία. Επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη, έχει συσπείρωση 90%», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ομιλία και η "Συμφωνία αλήθειας"

Με βασικό σύνθημα "Συμφωνία αλήθειας - Ενωμένοι για την Ελλάδα μας", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το βράδυ του Σαββάτου από την 81η ΔΕΘ την ιστορική ευθύνη, όπως είπε, που έχει να κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Στην ομιλία του, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία πλήθους στελεχών και φίλων της Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, ενώ απέναντι στο λαϊκισμό και στις πλάνες της κυβέρνησης ο ίδιος αντιπαρέβαλλε τη «συμφωνία αλήθειας», όπως τη χαρακτήρισε, με τους πολίτες, με βασικά χαρακτηριστικά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις κοστολογημένες δράσεις για την εξοικονόμηση πόρων προκειμένου αυτό να συμβεί.

Ενώπιον των τριών πρώην προέδρων της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων». Απευθύνθηκε, δε, και πάλι στην τάξη των νοικοκυραίων, προτάσσοντας τα ζητήματα της ασφάλειας και της παιδείας ως βασικές του προτεραιότητες, ενώ υπογράμμισε τον κίνδυνο διατάραξης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού αυτοματισμού.

Αναφερόμενος ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε μεν ότι δε θα προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά σε αξιολόγηση και κινητικότητα, ωστόσο ανακοίνωσε αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεών τους, διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο, καθώς και μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι θα μειώσει στο 50% το τέλος υπέρ αυτής, «που θα πρέπει να λειτουργεί ως ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κέντρο προπαγάνδας».

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΙΣΘΗΣΗ

Η ερώτηση της "Ν.Κ." στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειπε και η "Νέα Κρήτη". Αντιθέτως, ήταν ηχηρή η παρουσία της "Ν.Κ." και της "ΚΡHTH TV", μέσω του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη, ο οποίος και έβαλε δύσκολα στον πρόεδρο της Ν.Δ., ρωτώντας τον για την επιχειρηματική ελίτ και τις τηλεοπτικές άδειες.

Ερώτηση "Ν.Κ.": «Τι έχετε να πείτε για την εμφάνιση ενός τμήματος της οικονομικής ελίτ της χώρας; Τριάντα χρόνια όλοι γνώριζαν στην Ελλάδα τις συζητήσεις περί διαπλοκής και ότι αρκετοί πολιτικοί στέκονταν "κλαρίνο" μπροστά τους, μετά τις καταθέσεις τους στην Εξεταστική της Βουλής και τα χτυπήματα πλειοδοσίας στο διαγωνισμό, που έχετε πει ότι είναι αντισυνταγματικός, οι ίδιοι τον κατήγγειλαν, αλλά έχετε μια γνώμη γι' αυτό το τμήμα, μήπως τελικά ευθύνεται για την κρίση της χώρας και το γεγονός ότι οι πολιτικοί σε αυτό το τμήμα δίνατε διαπιστευτήρια;».

Απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η πραγματικότητα είναι ότι ένα μέρος της επιχειρηματικής τάξης της χώρας βολεύτηκε με αυτό το μοντέλο αυτού του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, ήρθε πολύ κοντά στην εξουσία και με αυτόν τον τρόπο ενδιαφέρθηκε για τα προσωπικά της συμφέροντα και όχι της κοινωνίας, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Το έχω τονίσει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε με σαφήνεια τους ρόλους μας. Ο ρόλος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, περιορισμένη γραφειοκρατία, εικόνα μιας χώρας που να θέλει να προσεγγίσει επενδύσεις. Να προστατεύουμε τις ανεξάρτητες Αρχές, όπως την Αρχή Ανταγωνισμού.

Η δουλειά των επιχειρηματιών είναι να επενδύουν στη χώρα τους, να προωθούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων τους, διότι αυτός ο διαχωρισμός κακών εργοδοτών και καλών εργαζομένων είναι πολύ ξεπερασμένο. Θέλω οι επιχειρήσεις να έχουν κοινωνική δράση, να επιστρέφουν ένα κοινωνικό μέρισμα στην ίδια την ελληνική κοινωνία και βέβαια πάνω απ' όλα να επενδύουν στη χώρα τους. Δεν είναι η ώρα της αποχώρησης, αλλά της επιστροφής, και πρέπει να πείσουμε γι' αυτό τους επενδυτές».

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Περιφερειακά κανάλια και άδειες

Μένοντας στα των εξελίξεων γύρω από τον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. για το θέμα των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών.

«Πιστεύω στα περιφερειακά Μέσα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, γιατί κι εσείς επιχείρηση είστε και το ένα κριτήριο της επιβίωσης είναι η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρηματικού κέρδους. Τα περιφερειακά Μέσα έχουν την ιδιαιτερότητα και πιστεύω και το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι κοντά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύψουν ένα κενό που τα Μέσα εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να καλύψουν.

Από εκεί και πέρα, αυτά τα οποία αναφέρατε είναι επί της αρχής σωστά, ό,τι σας είπα και ισχύει ως θέση μας για τα εθνικά κανάλια ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πτυχές που αφορούν ιδιαίτερα στα περιφερειακά Μέσα και στον περιφερειακό Τύπο, που θα πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω επ' αυτού, αλλά ένα είναι επίσης βέβαιο: ότι η λογική πάντα πρέπει να είναι μια λογική οικονομικής βιωσιμότητας και θα επιμείνω σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια