Ειδήσεις

ΚΕΘΕΑ: Στη Βουλή το "λουκέτο" στο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο

Μετά την αποκάλυψη από το neakriti.gr, το θέμα με το ψυχοδιαγνωστικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο, φτάνει στα Υπουργεία της Κυβέρνησης.

Μετά την αποκάλυψη του neakriti.gr,  για το πολυδύναμο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο, που βρίσκεται ένα βήμα από την οριστική παύση λειτουργίας του, το θέμα τώρα φτάνει και στα Υπουργεία της Κυβέρνησης.

Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποστέλλει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, για το θέμα του πολυδύναμου ψυχοδιαγνωστικού κέντρου του ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε μια επιστολή - καταπέλτη κατά των Υπουργών Ανδρέα Ξανθού και Γιάννη Κατρούγκαλου, τους ενημερώνει για το πολύ σοβαρό ζήτημα και καταλήγει με την κρίσιμη ερώτηση «Ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν τα δύο Υπουργεία, ώστε το ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου να συνεχίσει άμεσα και απρόσκοπτα τη λειτουργία του;».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 έληξαν οι οκτάμηνες συμβάσεις των εργαζομένων και οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του προγράμματος με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας εργαζομένους, αλλά και άτομα με εξαρτήσεις ή/και ψυχιατρικές διαταραχές, στα «κρύα του λουτρού».

Το σενάριο αναστολής λειτουργίας  του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο έγινε πραγματικότητα όχι μόνο για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έξι  Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Καλαμάτα και Μυτιλήνη, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων που έληξαν, αφήνουν στα "κρύα του λουτρού" έφηβους  και ενήλικες που αντιμετωπίζουν συγχρόνως πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και κάποιου είδους ψυχιατρική διαταραχή, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση και οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε αυτές τις καινοτόμες μονάδες για τη θεραπευτική υποστήριξη ατόμων με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή), καθώς και των οικογενειών τους. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι  ο συγκεκριμένος πληθυσμός, πριν από τη δημιουργία αυτών των κέντρων, δεν είχε άλλη δυνατότητα θεραπευτικής φροντίδας, ειδικά στην περιφέρεια.

"Όντως χθες ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του κέντρου, δεν μπορώ να κρατήσω εθελοντικά με τους συναδέλφους. Το κέντρο  εξυπηρετεί μόνο επείγουσες περιπτώσεις  με προσωπικό ασφαλείας ,ένα άτομο κάθε μέρα και με εθελοντές συναδέλφους που έληξε η συμβαση τους . Προσπαθούμε το κενό να είναι όσο γίνεται πιο ανώδυνο. Μέχρι να γίνει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο πρόσληψης νέων ατόμων και η οποία όμως είναι σε εξέλιξη , υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μιχάλης Σκουλάς, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Κρήτης, Ροδου και  Καλυμνου και προσθέτει "έχουν ήδη ενημερωθεί οι πάσχοντες προκειμένου να απευθυνθούν με τη βοήθεια τη δική μας είτε στο ΠΑΓΝΗ είτε σε κάποιο ψυχιατρικό κέντρο. Χθες έγινε και συνάντηση των γονέων τους οποίους και ενημέρωσα . Στενοχωρήθηκαν αρκετά  ,με ρωτούσαν τι θα γίνει εάν θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση αλλά δυστυχώς δεν είχα κάτι συγκεκριμένο να τους πω. Προς το παρόν η υποστήριξη τους θα συνεχιστεί σε άλλα  δομές του ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι διανύουμε μια μεταβατική δύσκολη ομολογουμένως περίοδο η οποία όμως σύντομα θα λήξει."

Αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου:

«Τα  Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν συγχρόνως πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και κάποιου είδους ψυχιατρική διαταραχή, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση.

Για την αποτελεσματική υποστήριξη των ανθρώπων με διπλή διάγνωση τα Κέντρα  ακολουθούν μια συνδυαστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που στοχεύει στην αντιμετώπιση τόσο της χρήσης ουσιών όσο και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, με στόχο την αποκατάσταση και ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία. Τα Κέντρα υποστηρίζουν επίσης συστηματικά και τα μέλη του στενού περιβάλλοντος των ατόμων με διπλή διάγνωση, παράλληλα ή ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των τελευταίων στις υπηρεσίες τους.

Τα Κέντρα προσφέρουν ένα ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον, με σεβασμό στις ανάγκες όσων απευθύνονται στις υπηρεσίες τους και στο απόρρητο.

Μέχρι πρότινος, ήταν  στελεχωμένα με ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς ψυχολόγους, νοσηλευτές και ειδικευμένους σύμβουλους τοξικοεξάρτησης. Οι υπηρεσίες τους περιλαμβάνουν: Ενημέρωση, Αξιολόγηση, Συμβουλευτική, Ατομική και ομαδική θεραπεία, Εκπαίδευση-κατάρτιση, Φροντίδα της υγείας, Νομική στήριξη και επανένταξη.

Παρά τον τεράστιο κοινωνικό τους ρόλο, το σενάριο αναστολής της λειτουργίας τους και συγκεκριμένα και για το Ψυχοδιαγνωστικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο Κρήτης έγινε πραγματικότητα.

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είχαν ως αποτέλεσμα, να υπολειτουργεί χωρίς να έχει εξασφαλίσει τον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό προσωπικού, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν οι διεθνείς καλές πρακτικές και προχθές αφού έληξαν οι συμβάσεις και των τελευταίων εργαζομένων το εν λόγω κέντρο πλέον εξυπηρετεί μόνο επείγουσες περιπτώσεις.

Για τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί,

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου τα πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα των ΚΕΘΕΑ να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα το κοινωνικό τους έργο;»

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα που είχε προβληθεί από την ΚΡΗΤΗ TV  και την έκπομπη Δεύτερη Ματιά αναφορικά με το σημαντικό έργο που επιτελούν οι δομές του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο μεταξύ των οποίων και του πολυδύναμου ψυχοδιαγνωστικού κέντρου.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια