Ειδήσεις

100 Έλληνες συζητούν δημόσια για το διάστημα

Συνολικά 100 Έλληνες από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Συνολικά 100 Έλληνες από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο  της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η συζήτηση έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στον κόμβο δικτύωσης, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας,  a2-innohub στο Μαρούσι και διοργανώθηκε από το si-Cluster με την υποστήριξη του Corallia και της EBΙΔΙΤΕ.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες συμμετείχαν σε «τραπέζια διαλόγων» και κατέθεσαν τις απόψεις, τις ιδέες, τους προβληματισμούς αλλά και τα όνειρά τους για το διαστημικό μέλλον στην Ευρώπη. Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν μαθητές, φοιτητές, επιχειρηματίες, μηχανικοί, γιατροί, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και συνταξιούχοι.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση και εξερεύνηση του διαστήματος, στις διαστημικές αποστολές, τα διαστημικά απόβλητα, καθώς και τους οικονομικούς πόρους που δαπανώνται ετησίως για τον τομέα αυτόν από τα κράτη - μέλη του Οργανισμού.

Στην ελληνική δημόσια συζήτηση παρενέβη, μέσω σύνδεσης από τη Γερμανία, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Γιαν Βέρνερ, ο οποίος επέλεξε 4 χώρες - από τις 22 - για να συνομιλήσει με τους πολίτες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Οι Έλληνες συμμετέχοντες απηύθυναν τις ερωτήσεις τους στον κύριο Βέρνερ, ο οποίος επισήμανε, ότι στους άμεσους στόχους του είναι να επισκεφθεί σύντομα και για μία ακόμα φορά τη χώρα μας, συνοδεία Ευρωπαίου αστροναύτη και άλλων μηχανικών και επιστημόνων που έχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό διαστημικών αποστολών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στη συζήτηση ξεπέρασαν τις 340 στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια