Ειδήσεις

Θάβει τους νεκρούς της η Ιταλία, αναζητώντας για επιζώντες

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε κηδεία των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Μάρκε, κατά το φονικό σεισμό που έπληξε την Ιταλία τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, ενώ οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα και η Γη δεν έχει ακόμη σταματήσει να τρέμει.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων έχει ανέβει στους 290, ωστόσο κάποια από τα οποία περιμένουν ακόμη μέσα σε αριθμημένα φέρετρα για να αναγνωριστούν...

Το "παρών" στην κηδεία των θυμάτων έδωσαν ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του 'Ασκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ΄Έρκολε.

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων, με εμφανή συγκίνηση. Τώρα όλα τα φέρετρα πρόκειται να μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε.

Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού.

Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει.

Σχόλια