default-image

Με οδοντιατρικά προβλήματα το 42% των παιδιών στην Ελλάδα

Υγεία
Με οδοντιατρικά προβλήματα το 42% των παιδιών στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα στοιχεία που αποτυπώνουν την αδυναμία των γονέων να παρέχουν στα παιδιά τους όσα απαιτούνται για την υγεία τους, ενώ σε όλη την Ε.Ε. τα ποσοστά δεν εμφανίζουν αποκλίσεις και είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Κρήτη περισσότερα από τα μισά παιδιά έχουν προβλήματα τερηδόνας και το 42% χρίζει ορθοδοντικής αντιμετώπισης, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν πως ένα παιδί αντί στην ηλικία των 4 και 5 ετών που πρέπει για πρώτη φορά να πάει στον οδοντίατρο, στην Κρήτη μέχρι και τα 9 και 10 τους χρόνια δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το οδοντιατρείο.

Με στόχο να υπάρξει η πρόληψη και η ενημέρωση που χρειάζεται και να εξοικειωθούν τα παιδιά με τους οδοντιάτρους, η κινητή μονάδα πρόληψης οδοντιατρικής της Περιφέρειας συνεχίζει από κοινού με τον οδοντιατρικό σύλλογο Ηρακλείου τις δράσεις, όπως αυτή που έγινε στο ΕΚΗ με τη συμμετοχή 50 και πλέον παιδιών εργαζομένων.

Η οικονομική στενότητα από τη μια και από την άλλη η ελλιπέστατη κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, τείνει να καταστήσει τα Ελληνόπουλα ως εκείνα με τα περισσότερα προβλήματα οδοντιατρικής φύσης.

Απογοητευτικά τα στοιχεία και για την Κρήτη:

55,5% των παιδιών αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας

13,1 προβλήματα ουλίτιδας

42,9% χρήζουν Ορθοδοντικής αντιμετώπισης

8,97% χρειάζονται εξαγωγές

1,2% εμφανίζουν προβλήματα πολυτερηδονισμού

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα δόντια πάντως απειλούν όπως εξήγησαν οι επαγγελματίες του χώρου τη δημόσια υγεία, με τις δράσεις πρόληψης να αποκτούν σημαντική υπόσταση και να λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ολοκληρώνοντας έναν ακόμη κύκλο στα σχολεία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η μονάδα πρόληψης της περιφέρειας που μόνο το 2014 εξέτασε 3.200 περίπου παιδιά, επισκέπτεται σημεία και περιοχές με στόχο η δράση αυτή να έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Όπως η εξέταση παιδιών εργαζομένων που έγινε στο ΕΚΗ με την εθελοντική υποστήριξη και στελέχωση από τον οδοντιατρικό σύλλογο Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News