Ειδήσεις

Μάθημα σε κοντέινερ θα κάνουν μαθητές νηπιαγωγείου

Άλλη μια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες. Άλλη μια σεζόν που το πρώτο κουδούνι θα βρει τους λιλιπούτειους μαθητές του 10ού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στα αντιπαιδαγωγικά λυόμενα κοντέινερ, αντί για το νέο τους σχολείο που είναι υπό ανέγερση σε οικόπεδο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου.

Το νέο, υπερσύγχρονο ολοήμερο νηπιαγωγείο κανονικά θα έπρεπε να είχε παραδοθεί πριν από ένα χρόνο, όμως είναι ακόμα εργοτάξιο... Έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό γύρω στο 65%, ενώ απεντάχθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και πέρασε ως έργο "γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ.

Προχθές μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώθηκε και η αποδοχή της χρηματοδότησης του έργου από το νέο κοινοτικό πρόγραμμα, σε μια απόφαση που συνοδεύτηκε από έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση. Η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική και κατήγγειλε πολιτικά, διά στόματος του συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Γιαλιτάκη, τη δημοτική Αρχή για αδράνεια και ολιγωρία. Ολιγωρία, όπως ειπώθηκε, που είχε ως αποτέλεσμα τη "μεταφορά" του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, και τη δέσμευση κονδυλίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλα, νέα σχολικά έργα...

«Εσείς επιχειρείτε να βγάλετε προς τα έξω πως έχουμε σήμερα μια θετική εξέλιξη. Καλούμαστε ως Σώμα να αποδεχτούμε την πράξη ένταξης, χρηματοδότησης της ανέγερσης του νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου στην οδό Μελιδονίου στο νέο ΕΣΠΑ.

Προφανώς και αυτό πρέπει να γίνει για να μη μείνει γιαπί το νηπιαγωγείο και χαθεί το έργο. Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι θετική εξέλιξη για να χαίρεται κανείς. Είναι ένα αρνητικό γεγονός. Ένα γεγονός, δυστυχώς, που μας δικαιώνει. Επιβεβαιώνει τους φόβους, τις ανησυχίες που είχαμε τόσο καιρό. Σας τα λέγαμε. Είχαμε χτυπήσει, κι εγώ προσωπικά, πολλά καμπανάκια για το έργο. Για τις μεγάλες καθυστερήσεις. Θυμίζω ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2015. Τα παιδιά έπρεπε από την περσινή σχολική σεζόν να ήταν στο καινούργιο σχολείο τους, αντί για τα λυόμενα. Δε θα είναι όμως ούτε φέτος», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κουράκη, για να προσθέσει: «Όταν σας χτυπούσαμε καμπανάκι, ήσασταν καθησυχαστικοί. Τώρα που οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους φόβους μας, και το έργο αναγκαστικά χρειάστηκε να απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να πάει στο καινούργιο ως "γέφυρα", τα ρίχνετε στον εργολάβο, στην Αρχαιολογία...

Δεν μπορούμε να χαιρόμαστε και να πανηγυρίζουμε για την εξέλιξη. Τα λεφτά αυτά, που θα δοθούν αναγκαστικά πλέον από το νέο ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, χάνονται από άλλα σχολικά έργα»...

Προβληματισμός Λυγερού

Προβληματισμό και επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη εξέφρασε και ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός. Πρωτίστως για το ότι, όπως είπε ο ίδιος, στην απόφαση ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ περνά το σύνολο του κόστους του έργου, ένα ποσό δηλαδή περί τα 520.000 ευρώ στο νέο πρόγραμμα, ενώ τα μισά χρήματα έχουν ήδη πληρωθεί προς τον ανάδοχο εργολάβο!

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, η απάντηση ήταν πως αυτό είναι τυπικά καθαρά και λογιστικής φύσης θέμα. Από τη Λότζια δόθηκαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις πως το υπόλοιπο αντικείμενο που εκκρεμεί, γύρω στο 35% των εργασιών της εργολαβίας θα ολοκληρωθεί αρκετά σύντομα.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Το πρώτο εκ βάθρων σχολείο!

Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας με την ιδιότητα του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, έκανε λόγο για ένα μεγάλης σημασίας, εμβληματικό σχολικό έργο. Και αυτό γιατί, όπως είπε, είναι το πρώτο σχολείο που φτιάχνεται εκ βάθρων, από την αρχή δηλαδή, και όχι ως έργο ανακαίνισης-ανακατασκευής στο εντός τειχών Ηράκλειο, από τη μεταπολίτευση και μετά!

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο. Ένα νέο, υπερσύγχρονο νηπιαγωγείο με πολύ υψηλή αισθητική, με εντυπωσιακή λειτουργικότητα και με καινοτόμα βιοκλιματικά στοιχεία. Ένα έργο, σημειωτέον, που μελετήθηκε εξολοκλήρου από το στελεχιακό δυναμικό του ίδιου του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα τους μελετητές Δέσποινα Καλαράκη, Σαράντο Γέμελα και Αντώνη Μαυρογιάννη.

Το νέο νηπιαγωγείο περιλαμβάνει:

• Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

• Δύο αίθουσες δραστηριοτήτων των νηπίων, χώρο αναμονής, το γραφείο νηπιαγωγών, χώρους υγιεινής (νηπίων, προσωπικού, ΑμεΑ).

• Χώρο ανάπαυσης και σίτισης των νηπίων με τους βοηθητικούς χώρους (κουζίνα και αποθήκη τροφίμων).

• Μεγάλη αυλή.

• Στο τμήμα του κτηρίου που καλύπτεται με δώμα προβλέπεται, ύστερα από τη στεγάνωση και θερμομόνωσή του, η φύτευση με γρασίδι και γενικώς χαμηλή βλάστηση, συμβάλλοντας στη βιοκλιματική λειτουργία του κτηρίου και το μικροκλίμα της περιοχής.

• Για το υπόλοιπο κτήριο προβλέπεται η δημιουργία ξύλινης τοξότης στέγης μεταλλική επικάλυψη με πλήρη στεγάνωση και θερμομόνωση.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββιδης

Σχόλια