Ειδήσεις

Τουρκία: ορατή η επαναφορά της Θανατικής ποινής

Όλοι... δουλεύουν για τον Ταγίπ Ερντογάν! Απολύτως ενισχυμένος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για εκκαθαρίσεις ακόμα και στα πανεπιστήμια, προκειμένου να εκριζωθεί από παντού το κίνημα του Γκιουλέν, αλλά προφανώς θα "εκκαθαρίσει" κάθε αντίπαλό του, απ' όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Την ίδια ώρα η αναφορά του περί θανατικής ποινής προκαλεί έντονο προβληματισμό εντός και εκτός Τουρκίας.

Σε εξέλιξη η εκκαθάριση του Ερντογάν σε στρατεύματα και Δικαιοσύνη την επαύριο της ανεπιτυχούς απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τις συλλήψεις να έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000, κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης. Με χειροπέδες χθες Κυριακή δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μη φύγουν από τις πλατείες, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στη γειτονική χώρα.

Ο Ερντογάν παρακολούθησε χθες τις κηδείες των θυμάτων του πραξικοπήματος, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο από την πρώτη στιγμή αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Αναφερόμενος στο χώρο της Δικαιοσύνης, είπε ότι «η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια».

Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το Δημόσιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της Ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο όλοι όσοι προσάγονται πρόσκεινται πράγματι στον Γκιουλέν, ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι. Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ποινής του θανάτου. Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», πράγμα που ζητάνε εδώ και δύο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν είπε ότι «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το Σύνταγμα θεσμούς». Ωστόσο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

«Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να την αφήσουμε. Εμείς δε θα αφήσουμε τις πλατείες, αυτή δεν είναι απλά μια δωδεκάωρη επιχείρηση, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος κατά τη διάρκεια των κηδειών στο Φατίχ τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στις πλατείες για ακόμα μία εβδομάδα.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το πραξικόπημα απέτυχε χάρη στους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του να βγουν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και να ματαιώσουν το εγχείρημα για κατάλυση της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 161 άνθρωποι και 1.154 είναι οι τραυματίες, ενώ το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να καταδικάσουν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει τους πολίτες να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται στις πλατείες, ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε σε συγκεντρωμένους πολίτες το Σάββατο στην Άγκυρα να εξακολουθήσουν να παραμένουν στους δρόμους.

Εμφανής είναι, τέλος, η ανησυχία σε Ε.Ε. και ΗΠΑ για τις διαστάσεις που λαμβάνει η εκκαθάριση, καθώς και για τη διαφαινόμενη πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Σχόλια