Ειδήσεις

Δείτε πώς γίνονται οι αιτήσεις στους παιδικούς-2.000 παιδιά εκτός

Με μία εβδομάδα καθυστέρησης και παρά τα όσα τραγελαφικά προηγήθηκαν , από σήμερα το πρωί ξεκινάει κανονικά η υποβολή αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την χρηματοδότηση της φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ.

"Επιτέλους ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το ΕΣΠΑ, το οποίο και αφορά 900 παιδιά προσχολικής ηλικίας για  το Δήμο Ηρακλείου. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου ενώ στις 17 θα προηγηθούν  τα προσωρινά . Δυστυχώς και φέτος δεν αποφύγαμε την καθυστέρηση",δηλώνει μεταξύ άλλων στο neakriti.gr o κ. Γιώργος Βουρεξάκης , υπεύθυνος για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου.

Πως θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση eetaa.gr & paidikoi.eetaa.gr ή ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Μυλλέρου 73 - 77 Αθήνα, Τ.Κ. 10436. Οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 17 Αυγούστου, ενώ οι τελικοί μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων στις 24 Αυγούστου.

Τα καινούρια δεδομένα

Φέτος, υφίσταται πιθανότατα αύξηση προϋπολογισμού, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που θα διατεθούν. Κατά την σχολική χρονιά 2015 - 2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ. Τα 95 εκατ. ευρώ προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.

Τονίζεται ότι, από τα 175 εκατ. ευρώ, ειδικότερα το σχολικό έτος 2015 - 2016, όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας, όπως αυτό έχει ορισθεί από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2015, (4.512 ευρώ), θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης - voucher). Την σχετική ενίσχυση θα λάβουν όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία, προκειμένου τα άτομα αυτά να λάβουν μια θέση στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ ή σε δομές ολοκληρωμένης φροντίδας.

Επίσης, θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς, ενώ θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης - πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχουν σύστημα για τους γονείς είναι ότι οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, ενώ η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή, αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Ο γονέας, δηλαδή, έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, χωρίς να χάνει το voucher. Τέλος, απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους, αλλά μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και όχι τυχόν επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.

Τι γίνεται με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς  ,2000 παιδιά εκτός παιδικών στο Ηράκλειο

Τα τελικά αποτελέσματα για το Δήμο Ηράκλειου όπως είναι φυσικό θα πάνε και αυτά πίσω και θα ανακοινωθούν μετά το ΕΣΠΑ, δηλαδή προς τα τέλη Αυγούστου.

"Μέχρι τώρα έχουμε 2500 νέες εγγραφές και  επανεγγραφές για τους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Ηρακλείου που αφορά τη νέα σχολική περίοδο , διαδικασία που ολοκληρώνεται τη Τετάρτη 13 Ιουλίου. Απο εκεί και μετά  εκτιμώ ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι επανεγγραφές και οι γονείς θα ειδοποιηθούν να στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου. Να πούμε ότι περίπου 1000 παιδιά αναμένεται να φιλοξενηθούν μέσω των αιτήσεων , που σημαίνει ότι 1500 παιδιά θα μείνουν εκτός και όπως τα υπολογίζω μαζί με τα παιδιά που δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι συνολικά θα μείνουν εκτός 2000 στο Ηράκλειο", προσθέτει ο κ. Βουρεξάκης.

Να σημειωθεί πάντως ότι γονείς έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για μία θέση σε παιδικό σταθμό και στο Δήμο Ηρακλείου και το ΕΣΠΑ.

Δείτε εδώ τον τρόπο διαδικασίας κατάθεσης των αιτήσεων για το ΕΣΠΑ.

Εγγραφές μέσω του ΕΣΠΑ στις δομές του Δ.Ο.Κ.Α.Π.ΠΑ. Μαλεβιζίου

Τη δυνατότητα εγγραφής στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας και Παιδείας Μαλεβιζίου (ΔΟΚΑΠΠΑΜ), μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016 - 2017» έχουν και εφέτος οι κάτοικοι του Δήμου Μαλεβιζίου.

Αναλυτικά οι θέσεις κάθε δομής που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ:

?         Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Τυλίσου: 15

?         Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Γαζίου (Α' βάρδια): 17

?         Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Γαζίου (Β' βάρδια): 17

?         Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑμεΑ Γαζίου (Α΄ βάρδια): 15

?         Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Γαζίου (Β΄ βάρδια): 15

?         Παιδικός Σταθμός Τυλίσου: 28

?         Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίας Πελαγίας: 42

?         Παιδικός Σταθμός Αμμουδάρας: 70

?         Παιδικός Σταθμός Πολύδροσου: 65

?         Παιδικός Σταθμός Κρουσώνα: 21

Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) με τα γραφεία του ΔΟΚΑΠΠΑΜ, στη δ/νση Ν. Καζαντζάκη 11 στο Γάζι, στο τηλέφωνο 2810821505, καθώς και στους παιδικούς σταθμούς Αμμουδάρας (λ. Α. Παπανδρέου 132 τ.: 2810371076) και Πολύδροσου (εργατικές κατοικίες τ.: 2810823656).

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Δ.Ο.Κ.Α.Π.ΠΑ.Μ. τα τελευταία χρόνια, τον Οργανισμό που έχει την ευθύνη όλων των θεσμοθετημένων κοινωνικών δομών του Δήμου Μαλεβιζίου, αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται διαρκώς. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της αποτελεσματικής υποστήριξης των συμπολιτών μας, με τη λειτουργία κοινωνικών δομών υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Μαρκατάτο, όλα τα μέλη του Δ.Σ., τη Δ/ντρια Μαρία Τρούλη, καθώς και όλα τα στελέχη του ΔΟΚΑΠΠΑΜ, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και τα πολύ καλά αποτελέσματα που καταφέρνουν».

Ρεπορτάζ : Βάλια Μπούη

Σχόλια