default-image

Το μεγάλο «όχι» και το μεγάλο «ναι»

Απόψεις
Το μεγάλο «όχι» και το μεγάλο «ναι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, έγραψα μεταξύ άλλων σ' ένα άρθρο με αναφορές σε Καβάφη και Σεφέρη και τίτλο «Το Μεγάλο Ναι και το Μεγάλο Όχι»: «Έρχεται καιρός που οι υπόγειες αντιστάσεις μιας κοινωνίας που παραμένει ζωντανή, χρειάζεται ν'  αναδυθούν μέσα απ'  την καταθλιπτική μιντιακή μονοτονία του Ναι και τη σιγουριά ότι οι άνθρωποι είναι χειραγωγήσιμοι. Αντιμέτωποι με "ψυχές μαραγκιασμένες, καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί στο κλουβί του", χρειάζεται να ορθωθεί "Il gran rifiuto".

της Νάντιας Βαλαβάνη, πρ. αν. Υπουργού Οικονομικών

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία γίνεται εκλογική διαδικασία με κλειστές τράπεζες. Ένα τέτοιο Όχι μπορεί να μετατραπεί σ'  ένα μεγάλο Ναι στην αξιοπρέπεια και στην ελευθερία, πριν απ'  όλα αξίες υλικές.

Γιατί πόσο αξιοπρεπής κι ελεύθερος μπορείς να παραμείνεις καταδικασμένος σε μια εξαθλίωση δίχως τέλος; Τελικά, σε τέτοιες συνθήκες, "οι ήρωες περπατούν στα σκοτεινά"».

Δεν φανταζόμουν τότε, πόσο μεγάλο θα ήταν το Μεγάλο Όχι: Κόντρα στην τρομοκρατία της πράξης, τις κλειστές τράπεζες που επέβαλε η ΕΚΤ.

Ούτε ότι μια βδομάδα αργότερα η κυβέρνηση θα εξαέρωνε το πολυτιμότερο όπλο για μια συμφωνία απεμπλοκής από μνημόνια, επιτροπεία και χρέος - τη συγκλονιστική έκφραση λαϊκής στήριξης όχι σε δυο κόμματα, αλλά σε μια πολιτική: Μετατρέποντας την στο αντίθετο της.

Ούτε πόσο βαθιά θα ήταν η σκοτεινιά για τους σημαντικότερους ήρωες του: Νέους ανθρώπους που ψήφισαν πρώτη φορά.

Ούτε πόσο γρήγορα φίλοι και σύντροφοι παλιοί θα βρίσκονταν στην ίδια  θέση, «σαν το πουλί στο κλουβί του»: Κι αυτοί…

Ωστόσο, κόντρα σε όλα - τις εκλογές-express εκκαθάρισης και μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ κι ανάδειξης μιας καταθλιπτικά μνημονιακής Βουλής, τις ψευδαισθήσεις περί «μεταβατικού» μνημόνιου που θα τερματίζει οριστικά το μνημονιακό καθεστώς και, προπαντός,  το ίδιο το Γ' Μνημόνιο (plus και "στο διηνεκές") - το Μεγάλο Όχι της 5ης Ιουλίου 2015 παραμένει η σημαντικότερη αγωνιστική παρακαταθήκη της Μεταπολίτευσης: Η στιγμή που μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, εγκαταλείποντας στάσεις ανάθεσης, ετοιμάζεται να πάρει τις τύχες της στα δικά της χέρια.

Κάπως έτσι σήμερα ο αγώνας για το ζητούμενο Μεγάλο Ναι - ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου - για ανατροπή της πολιτικής και του καθεστώτος που εξουθενώνει  τόπο κι ανθρώπους έξι χρόνια τώρα, για ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας και της κυριαρχίας των ανθρώπων στη ζωή τους- συνεχίζεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News