Ειδήσεις

Σητεία: Είναι αυτά τα ίχνη του αιλουροειδούς; (photos)

Όσο μυστηριωδώς εμφανίστηκε, τόσο μυστηριωδώς εξαφανίστηκε το αιλουροειδές που έχει κάνει ολόκληρη την Κρήτη να ασχολείται μαζί του. Ενώ αρχικά καταγράφηκαν τουλάχιστον 6 μαρτυρίες από ανθρώπους που είδαν τις κινήσεις του αιλουροειδούς στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς, ξαφνικά έγινε …«ακριβοθώρητο» όπως σχολιάζουν με χιούμορ όσοι εμπλέκονται στην επιχείρηση αναζήτησής του.  

Μάλιστα η ομάδα που έχει συσταθεί -και απαρτίζεται από αστυνομικούς, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης - «χτενίζει» την περιοχή της Αγίας Φωτιάς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιχείρησης και μέλος της ΕΔΕΑΚ Γιάννη Δασκαλάκη που μίλησε στο neakriti.gr «Τοποθετήθηκε δόλωμα με ένα κομμάτι κρέας στα  Κουφωτά Σητείας και με μία κάμερα το δασαρχείο επιχειρεί να καταγράψει κάθε κίνηση. Μέχρι στιγμής δεν ενεργοποιήθηκε η κάμερα, ούτε έχουν αγγίξει το δόλωμα. Η ομάδα που έχει συσταθεί "χτένισε" την Τρίτη μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής ,χωρίς αποτέλεσμα».


(φωτογραφίες με πιθανά ίχνη από κ. Γιάννη Δασκαλάκη)

Μυστηριώδη ίχνη

Μάλιστα ίχνη που εντόπισε ο κ.Δασκαλάκης ενισχύουν περισσότερο, παρά διαλευκάνουν το μυστήριο που συνοδεύει το αιλουροειδές το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες εμφανίστηκε στην Αγία Φωτιά.  

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει ούτε κουφάρι, γιατί το ζώο θα είχε αφήσει ίχνη πίσω του. Είμαι επιφυλακτικός .Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι βρήκα ίχνη. Δεν είναι συνηθισμένα ίχνη, είναι μεγαλύτερα, αλλά δεν ξέρω σε τι ζώο ανήκουν. Επίσης δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τα ίχνη, με τα συνηθισμένη είδη».

«Βαδίζουμε στα τυφλά»

Προβληματισμένη για το αιλουροειδές -που έγινε διάσημο όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και όλη τη χώρα - εμφανίστηκε και η δασολόγος της Διεύθυνσης Δαδών Λασιθίου Ελένη Μαρούδη . Όπως σημειώνει «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχουμε απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουμε κάποια φωτογραφία του ζώου ή να το δούμε στους επιτόπιους ελέγχους. Βαδίζουμε στα τυφλά. Ακόμα και οι μαρτυρίες  είναι διαφορετικές και οι πολίτες περιγράφουν ο καθένας διαφορετικό μέγεθος του ζώου. Περιμένουμε να το δούμε με τα μάτια μας…».

Να σταματήσει η όχληση

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αιλουροειδές δεν έχει αγγίξει τα πρόβατα τα οποία βρίσκονται σε κοντινό σημείο, δεν κινήθηκε τις τελευταίες ώρες ή τουλάχιστον δεν υπήρξαν μαρτυρίες και αυτό που εκτιμά η ομάδα που αναζητά το ζώο είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει η όχληση και κινητικότητα στην περιοχή για να… «ξαναχτυπήσει» το ζώο. Τις επόμενες ώρες θα προστεθεί στις εξορμήσεις και η θερμική κάμερα που παραχώρησε πολίτης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουν να εντοπίσουν το ζώο που πιθανόν να είναι κρητικός αγριόγατος και να το αιχμαλωτίσουν, και όχι να το βλάψουν, αφού κινδυνεύει περισσότερο το ζώο, απ' ότι οι κάτοικοι.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια