Ειδήσεις

Τίμησαν στη Μεσαρά την μνήμη των δύο ηρώων

Με μεγάλη συγκίνηση αλλά και περηφάνια η Μεσαρά τίμησε σήμερα δυο μεγάλους ήρωες, του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Τον κρητικό σαμποτέρ του αεροδρομίου Ηρακλείου Κωστή Πετράκη και το Γιώργο Βασιλάκη ο οποίος έπεσε θύμα τρομοκρατικής ενέργειας το 2010.

Στον τόπο καταγωγής τους, το Απεσωκάρι, οι απόγονοι τους, οι κάτοικοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού συγκεντρώθηκαν το πρωί για να αποτίσουν φόρο τιμής σε δυο ανθρώπους που προασπίστηκαν το εθνικό συμφέρον αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους την οποία και θυσίασαν.

Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριου. Ακολούθησαν τρισάγιο στο χώρο μπροστά από το μνημείο που έχει ανεγερθεί στο πατρικό του αείμνηστου Γιώργου Βασιλάκη και τα αποκαλυπτήρια στις πλακέτες που τοποθετήθηκαν μετονομάζοντας τις δυο κεντρικές πλατείες του χωριού προς τιμήν των πεσόντων.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση για τους δυο γιούς του Γιώργου Βασιλάκη ο οποίος χάθηκε πριν από έξι χρόνια από έκρηξη βόμβας στον προθάλαμο του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μέσα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ήταν αρχές καλοκαιριού  του 1942 όταν ο Τζέλικο, ο Μπερζέ, ο Μόου, ο Πιερ Λεοστίκ, ο Σιμπάρ, αλλά και ο Κωστής Πετράκης έκαναν το θρυλικό σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου που έκανε όλο τον ελεύθερο κόσμο να παραμιλά. Μια μοναδική πράξη αντίστασης που εκτός από συμβολικό χαρακτήρα είχε και σοβαρές συνέπειες για τους Γερμανούς και τον ντόπιο πληθυσμό.

Η πολιτεία άργησε, αλλά έστω και τώρα τίμησε τον έλληνα σαμποτέρ του αεροδρομίου.

Η πολιτεία άργησε πολύ να τιμήσει τη μνήμη του Κωστή Πετράκη ο οποίος αρνήθηκε να λάβει σύνταξη αντιστασιακού από την πολιτεία για την ηρωική δράση του, την οποία χαρακτήριζε καθήκον.

Από φέτος, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γόρτυνας η μνήμη των δυο ηρώων από το Απεσωκάρι θα τιμάται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια