Ειδήσεις

Το "ασημένιο" γκολ του Δέλλα που μας "έστειλε" στον τελικό

Η θλιβερή νύχτα της Ισπανίας

Ήταν 1 Ιουλίου του 1520 όταν μια ομάδα Αζτέκων με επικεφαλής τον βασιλιά Κουτλαχουάκ επιτίθεται αιφνιδιαστικά στους Ισπανούς κονκισταδόρες του Ερνάν Κορτές και πετυχαίνει σημαντική νίκη.  Η νύχτα αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Η θλιβερή νύχτα, La Noche Triste» για τους Ισπανούς.

Η πολύνεκρη μάχη του Σομμ

Εξάλλου, την 1η Ιουλίου του 1916, πριν από ακριβώς έναν αιώνα, ξεκινά στη Γαλλία μια από τις πλέον ολέθριες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και γενικότερα της παγκόσμιας πολεμικής ιστορίας. Ο λόγος για τη μάχη του Σομμ. Οι δυνάμεις της Αντάντ επιχειρούν να διασπάσουν το γερμανικό μέτωπο βόρεια και νότια του ποταμού Σομμ, στη Βόρεια Γαλλία. Μόνο την πρώτη ημέρα της ένοπλης σύρραξης, ο βρετανικός στρατός θρηνεί σχεδόν 20000 νεκρούς. Τεράστιες ήταν οι ανθρώπινες απώλειες και για τους υπόλοιπους στρατούς, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού. Για του λόγου το αληθές, ο Γερμανός λοχαγός Φον Χέντινγκ χαρακτήρισε την 1η Ιουλίου ως «λασπώδη τάφο του γερμανικού πεζικού».

1932: Χρεωκοπία και συλλαλητήριο

Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Ιουλίου του 1932: Έχοντας συμπληρωθεί δυο μήνες από τη χρεωκοπία της Ελλάδας, διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην αύξηση των τιμών του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Χωροφυλακή επιτίθεται βίαια στο πλήθος για να το διαλύσει με αποτέλεσμα να αρχίσουν σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η γέννηση της Κομισιόν

Σαν σήμερα, την 1η Ιουλίου του 1967, ξεκινά τη λειτουργία της η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η πρώτη μορφή της Κομισιόν καθορίστηκε από τη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 1951. Έξι χρόνια μετά καθιερώνονται δύο νέα σώματα: Η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας. Τα σώματα αυτά επρόκειτο να συγχωνευτούν και να αποτελέσουν την ενιαία Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου του '67.

Η καταδίκη των σατανιστών της Παλλήνης

Ήταν 1 Ιουλίου του 1995 όταν πέφτει η αυλαία στη μεγάλη δίκη των σατανιστών της Παλλήνης. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδικάζει τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλη σε δις ισόβια, ενώ στη Δήμητρα Μαργέτη επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 18 ετών. 

Το γκολ του Δέλλα κι η πρόκριση στον τελικό

Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Ιουλίου του 2004 όταν η Εθνική Ελλάδος εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στον τελικό του Euro της Πορτογαλίας, επικρατώντας της Τσεχίας. Το «ασημένιο» γκολ που έδωσε την πρόκριση στην Ελλάδα, πέτυχε στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης του αγώνα, ο Τραϊανός Δέλλας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια