Ειδήσεις

H Ορθόδοξη Διασπορά απασχολεί την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για δεύτερη ημέρα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Η Ορθόδοξη Διασπορά αποτελεί από το πρωί το θέμα συζήτησης στην ΑΜΣΟΕ, ήτοι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μη ορθόδοξες χώρες και το καθεστώς των επισκοπικών συνελεύσεων που αποφασίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν από προσυνοδική διάσκεψη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε κατά την πρωινή συνεδρίαση η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές υπενθύμισε με έμφαση την ανάγκη σεβασμού και τήρησης όσων προβλέπουν η κανονική τάξη και η παράδοση της Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγής δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Διασπορά αποτελεί «ένα ιδιαιτέρως καίριο ζήτημα».

Επισήμανε ότι «τις τελευταίες δεκαετίες, 100-150 χρόνια, η μεγάλη μετανάστευση προκάλεσε κανονική ανωμαλία, σύμφωνα με την Εκκλησία», ενώ προσέθεσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέστησε επισκοπικές συνελεύσεις για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ενεκρίθη και υπεγράφη το κείμενο «Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω».

Έντονη κριτική Μητροπολίτη Νιγηρίας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας άσκησε έντονη κριτική στις εκκλησίες εκείνες που αντλούν την ταυτότητά τους από εθνικές και άλλες καταβολές.

Ο Μητροπολίτης θέλησε να κάνει ένα σχόλιο τονίζοντας πως όλες αυτές οι Εκκλησίες βρίσκονται σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα: «Από πού αντλούν η θέλουν να αντλούν την ταυτότητά τους! Από πού αντλούμαι την ταυτότητα μας ως Εκκλησία; Από το εκκλησιαστικό γεγονός, από το γεγονός των εσχάτων; Η αντλούμε την ταυτότητά μας, από εθνικές και άλλες καταβολές;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Νιγηρίας.

Πηγή βίντεο romfea.gr

Σχόλια