Ειδήσεις

Συζήτηση στην ΠΕΔ για το "καυτό" θέμα του Προσφυγικού

Το "καυτό" θέμα του προσφυγικού απασχόλησε συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης το μεσημέρι της Τρίτης. Η συζήτηση έγινε με σκοπό να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες σε τέσσερα σημεία του νησιού.  

Στιγμές έντασης επικράτησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης για το προσφυγικό, με αρκετούς δημάρχους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά στη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης στην Κρήτη.

Και όλα αυτά με φόντο  τις σημαντικές αδυναμίες  του κεντρικού κράτους στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος στην υπόλοιπη χώρα αλλά και το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί τουριστικά θέρετρα στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο.

Χωρίς εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση του προσφυγικού, χωρίς πόρους και το ανάλογο προσωπικό, δήμοι της Κρήτης αδυνατούν να διαχειριστούν το ενδεχόμενο της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, η οποία όπως εκτιμάται μπαίνει σύντομα στο κάδρο, στο πλαίσιο της διασποράς μεταναστών και σε άλλα σημεία όλης της χώρας.

Διαφωνίας για τα 4 σημεία στην Κρήτη

Έντονες ήταν και οι διαφωνίες γύρω από τη πρόταση που κατατέθηκε προς συζήτηση προκειμένου  να υπάρξουν συνολικά 4 σημεία σε όλη την Κρήτη, για την προσωρινή και αξιοπρεπή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Για τα 4 σημεία, ένα ανά νομό, ο μέγιστος αριθμός προσφύγων , μεταναστών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 άτομα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

«Χρειάζεται μια υπεύθυνη στάση και εκτιμώ ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας υποδείξει, οργανώσει και χρηματοδοτήσει τους 4 χώρους που θα προταθούν στην Κρήτη» τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Αρκετοί συμφώνησαν ότι το θέμα δεν είναι μόνο Ανθρωπιστικό και ότι δεν αντιμετωπίζεται με συναισθηματισμό  αλλά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο από τη κυβέρνηση, για το οποίο όμως δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση.

«Δεν είναι δικό μας ζήτημα.  Είναι κεντρικό » δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στην απουσία της κυβέρνησης σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα της προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα εθνικό σχέδιο ώστε στα πλαίσια αυτά να κουβεντιάσουμε και συναποφασίσουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Εντωμεταξύ,  η κυβέρνηση φαίνεται όχι  σχεδιάζει νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις από ορισμένους δημάρχους της χώρας που ζητούν ίση μεταχείριση και διασπορά τους σε hot spots.

Η Κρήτη μπαίνει σιγά σιγά στο κάδρο, με το παλιό Ψυχιατρείο Χανίων να μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων, την ώρα που ο δήμος Χανίων διεκδικεί δυναμικά τον επίμαχο χώρο για τη δημιουργία προσωρινού χώρου φιλοξενίας προσφύγων αλλά και για την αξιοποίηση του για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Καμία ενημέρωση για το ζήτημα δεν έχει προς το παρόν ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου για προσωρινό και όχι μόνιμο χώρο φιλοξενίας προσφύγων αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης κοινωνικών δράσεων και όχι μόνο στο σύνολο του επίμαχου ακινήτου, του παλιού Ψυχιατρείου, το οποίο έχει περάσει στο υπερταμείο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια