Ειδήσεις

Διαφήμιση για την Κρήτη η Πανορθόδοξος

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, μετά από σχεδόν μια χιλιετία, από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου, στην Κρήτη, έχει ήδη ξεκινήσει.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν την "αυλαία" του μεγάλου εκκλησιαστικού γεγονότος που θα φιλοξενηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμβάρι Χανίων, η "Νέα Κρήτη" πραγματοποίησε στους δρόμους του Ηρακλείου ένα μίνι γκάλοπ, με σκοπό να αφουγκραστεί τους πιστούς και τις σκέψεις τους ενόψει της Συνόδου.

Η μίνι έρευνα οδήγησε στην εξαγωγή δύο βασικών συμπερασμάτων. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία ανάμεσα στο ποίμνιο του Ηρακλείου, το οποίο εμφανίζεται προβληματισμένο με τις διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ κάποιων Εκκλησιών. Από την άλλη, όμως, γίνεται αντιληπτή η πεποίθηση πως, όσο ηχηρές κι αν είναι οι απουσίες που θα υπάρξουν στο Κολυμβάρι, το γεγονός ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος συνέρχεται στην Κρήτη αρκεί από μόνο του για να αποκομίσει η τοπική κοινωνία και οικονομία πολλαπλά οφέλη.

Στο στενάκι της οδού Καγιαμπή, πίσω από τον Άγιο Μηνά, συναντήσαμε τον κ. Βασίλη Μπιτζαράκη. Ο κ. Βασίλης, μιλώντας στη "Ν.Κ.", είπε ότι προβληματίζεται για το τι μπορεί να βγει από τη Σύνοδο, αφού έχει ενημερωθεί για το γεγονός της απουσίας των αντιπροσώπων συγκεκριμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών. «Πληροφορήθηκα κι εγώ ότι κάποιοι δεσποτάδες δε θέλουν να παραστούν.

Για μένα το σωστό είναι να σμίξουν και να πάνε όλοι στη Σύνοδο», επισήμανε ο κ. Βασίλης, προσθέτοντας: «Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι, εάν οι Εκκλησίες διαφωνούν σε κάποια θέματα, πρέπει να κοιτάξουν να τα λύσουν εδώ. Να πάρουν δηλαδή κανονικά μέρος στη Σύνοδο». Κλείνοντας, ο κ. Μπιτζαράκης μάς είπε ότι οι απλοί πιστοί δεν μπορούν να γνωρίζουν τις διαφορές των Εκκλησιών. «Δεν μπορούν οι πιστοί να κάτσουν να λύσουν τα προβλήματα των Εκκλησιών. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι ιεράρχες. Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν μεταξύ τους», δήλωσε με νόημα ο κ. Βασίλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Μηνά Κατσαράκη... «Πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράγμα που γίνεται», μας λέει αρχικά ο κ. Κατσαράκης, ο οποίος, όπως κι ο κ. Μπιτζαράκης, εμφανίστηκε προβληματισμένος. «Μου φαίνεται αδιανόητο. Αυτοί οι άνθρωποι δε φωτίζονται από το Άγιο Πνεύμα; Πώς γίνεται να μαλώνουν μεταξύ τους.

Δεν καταλαβαίνουν ότι προκαλείται απογοήτευση στους πιστούς;», αναρωτιέται ο Μηνάς Κατσαράκης, ο οποίος δεν έκρυψε το φόβο του, λέγοντάς μας: «Περίμενα να επικρατεί άλλο κλίμα στη Σύνοδο, που θα γίνει μετά από τόσους αιώνες. Προσωπικά, φοβάμαι πλέον ότι μπορεί και να μην τα βρούνε μεταξύ τους οι ιεράρχες».

Η "Ν.Κ." μίλησε και με τον κ. Νώντα Αλεξάκη, ο οποίος, όντας ειλικρινής, μας ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν τον πολυενδιαφέρει το εκκλησιαστικό κομμάτι της Πανορθόδοξης Συνόδου. «Η αλήθεια είναι ότι δε με ενδιαφέρει και τόσο η Σύνοδος που θα γίνει», είπε στη "Ν.Κ." ο κ. Αλεξάκης.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι το γεγονός ότι η Σύνοδος φιλοξενείται στο νησί μας είναι από μόνο του θετικό. «Όπως και να το κάνουμε, όποιο κι αν είναι το αντικείμενο των εργασιών, το πρόσημο που θα μείνει στο τέλος μόνο θετικό μπορεί να είναι για την Κρήτη», μας λέει ο κ. Νώντας, προσθέτοντας ότι, «φιλοξενώντας τη Σύνοδο, το νησί ουσιαστικά διαφημίζεται στα πέρατα του κόσμου. Η διαφήμιση αυτή μόνο θετικά επακόλουθα μπορεί να έχει για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό».

Κέρδος για την τοπική οικονομία - Βάλσαμο για τον τουρισμό

Τέλος, η "Ν.Κ." μίλησε και με την κ. Άννα, η οποία φάνηκε ανυπόμονη για το μεγάλο αυτό γεγονός της Ορθοδοξίας. «Έχω πληροφορηθεί κι εγώ για τις διαμάχες που υπάρχουν κι ότι κάποιες Εκκλησίες δε συμφωνούν σε κάποια θέματα», μας λέει η κ. Άννα, η οποία εκτιμά εντέλει ότι δε θα υπάρξουν στη Σύνοδο ακραίες διαφορές ανάμεσα στους ιεράρχες. Εξάλλου, η κ. Άννα στάθηκε - και αυτή - στα κέρδη που αναμένεται να αποκομίσει το νησί μας από τη διεξαγωγή της Συνόδου στο Κολυμβάρι.

«Η Κρήτη θα ωφεληθεί σε ουκ ολίγους τομείς. Και στην οικονομία και στον τουρισμό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που διάλεξαν το νησί μας για ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός. Έχουμε τόσο μεγάλη ιστορία, έχουμε τόσες εκκλησίες, τόσα αρχαία θρησκευτικά μνημεία...», τόνισε κλείνοντας η κ. Άννα.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια